Monday, July 28, 2008

musim buah buahan

Posted by NaZa at 2:03 PM 6 comments
objective balik pun sbb musim buah ni.. buah yg ada kt umah aku just durian n manggis je. duku n pulasan lom masak lg. rambutan ada la brp tangkai. tp bleh la klu nk makan anak beranak kan.. jual tu xde la. hihih. klu dulu byk pokok2 nya.. tp selepas ditebang. byk plak pokok yg lain merajuk xmoh berbuah thn ni. aisehhhh...

dalam sejarah hidupku...

Posted by NaZa at 11:49 AM 1 comments
1st time dalam hidup aku alami mende ni. huhuhu... kitorg pi senibong kt permas jaya. tempat ni mmg glamer dgn makanan seafood. aku xpernah lg sampai. tp abgngah aku dh pernah pi byk kali la.. tu sebab dia ajak pi sini. lgpun dekat ngn umah abglong. my hubby dulu2 masa study pernah pi. dia xpernah ckp pun. emmmm... klu org johor tau kot tempat ni. kawasan ni kampung nelayan. so sbb tu murah klu makan kt situ. nak cari parking punya la susah. sbb ramai giler org. dulu abg aku ckp xbayo parking, but skang kena bayo rm2. yela.. parking area umah org. rosak plak laman2 diorg ni..

dr senibong ni mmg nampak singapore. org kt situ ckp yg bertentang ngn tempat mkn tu, kawasan pertahanan singapore la.. ada la meriam, ke bom ke. klu diorg serang mmg meletop la mesia... . hihi.. nauzubillah la kan.. so sbb byk sgt tempat makan. kitorg amik yg dekat je ngn kete kitorg. akak ipar aku kan tgh pregnant 7months, sian plak dia nk jalan jauh2. pi tpt biasa abg aku makan, penuh la plak. so pi restoran layar. mmg org xramai..

so kitorg order la pakej utk 8-10org mkn, rm200 saje. dlm pakej tu seme ada, ikan, ayam, udang, ketam, sotong, tomyam, sup, sayur. mmg lengkap la.. memula air sampai dulu... tunggu 1/2jam... xsampai lg.. 1jam. meja sebelah baru dpt order. kitorg dh bengang dah. tanya dah wat ke blom? pastu baru diorg anto nasi. 15min later anto sayur, 15min later anto ketam. pastu menu2 lain2. waaaa..... bengang nye... sian kt anak sedara aku la lapo.. + mak abah aku. tunggu dr kul 9.15, 10.30 baru sampai nasi. giler apa. pastu makanan sampai jarak 15min tu setiap 1 hidangan.. klu selepuk sampai best gak. xde mood aku nk amik gambo walaupun mmg sedap. bengang nya... kitorg blah dr situ ngn sakit hati, n makan x puas sbb hati dh sakit kan.. rupanya tukang masak dia sorang saje. eeee... lain kali mmg xnak pi situ. pi tpt lain. sian abgngah aku la. ingat nk puaskan hati seme org. last2 jadi lain plak. huhuh

tgh menunggu order. sampai anak sedara aku naik atas meje sbb dh bosan tunggu. huuh

xpernah la aku tunggu makanan sikit punya lama. org sebelah meja kitorg bile dengo kitorg tunggu lama, dia terus blah. padan muka kedai tu.... tp conclusion klu nk pi situ, tanya tukang masak bape org, bape lama order leh sampai....ok la... seme org ada kecuali 2org adik aku. hahah.. klu baca entry ni jgn jeles yek. ekekek. memula nk call diorg, tp mak marah la plak. nnt dia majuk. hahhahah. xpe lain kali akak balik kite pi yek. hihihi

balik kg lg...

Posted by NaZa at 11:12 AM 0 comments
aku bertolak kul 7, singgah pagoh buka pose. on dway call my sister nk join x. she said yes. so pick up her at utm skudai. sampai umah dlm kul 11 mlm camtu. memula masuk kete sampai ke pagoh fakhry tido je. tp lepas je berenti sampai la ke umah, dok berjaga, jenuh melayan dia jela.. sampai2 je umah melantak durian dulu. ekekke...

pagi jumaat tu ingat nk pi taitak (ni tempat org jual baju, kain, murah2 giler) tapi abg cramp kaki la plak. cancel jela. ikut abah pi kedai naik motor, bawak fakhry skali. seronok tul dia... so jumaat tu melepak jela kt umah. ptg tu abg pi skudai jumpa mmbr dia. memula ingat nk ikut but fakhry tido la plak. so abg pi sorang jela... kenkonon jd org bujang jalan sorang2. :p

skang kan musim durian, so harusla masak udang tempoyak. sbb abg plak suka tempe, mak masak tempe gorang lada khas untuk dia.. :p


sabtu pi servis kete.. beli telekung solat, rm44. kire ok la.. shopping tu je. hihi, bagus tul aku. pagi tu abah ckp nk pi umah abgngah + abglong. abah xpernah lg sampai umah abgngah org lain dh pernah, so bawak jela. kul 4 tu gerak. anto my sister dulu kt utm. memula dia nk ikut, tp abgngah aku nk join blk umah sbb kete dia kt bengkel. so terpaksa la dia blk utm dulu. akakaka.. merajuk tu... :p

sampai gelang patah kul 6 camtu. dia ajak makan kt senibong. tp mesti abglong dh masak kan. so calling2 so decide makan luar jela. lauk yg diorg masak nnt kitorg bungkus. bile lagi nk merasa abgngah aku blanje b4 dia kawin ni. kekeke.. ada cite xbest kt senibong ni. nnt aku bukak entry lain. sampai umah kul 1.30mlm. lama giler... fakhry dh merengek2 dlm kete susu abih dah. susu aku + susu botol seme abih...

tgh tgk papa dia basuh kete, sementera tunggu gf abgngah sampai umah. simen2 kt blakang tu utk renovate umah... extend dapur plus wat bilik satu lg.


ahad aku balik kul 5ptg. memula nk balik awal, but bakal akak ipar aku nk datang umah nk amik abgngah aku.. so aku tunggu la gak. tu pun abgngah aku dh halau2 suh balik. ekkeek sbb dia ckp ngn gf dia xde org kt umah just my parent. hahaha.. ok la, tp muda dr aku. nk panggil apa yek. leceh2

mamat ni masuk je kete terus tido... penat sungguh..

Thursday, July 24, 2008

pose lg...

Posted by NaZa at 12:57 PM 0 comments
klu hari ni aku pose sampai ptg.. so tinggal 3 hari je lg nak ganti. yeyey.. penat tau pose didalam bukan bulan ramadhan ni.. yela.. tgk org makan, bau makanan kt opis ni.. huhuh.. sungguh mencabar betul... pulak tu org sblh partition aku ni, jenis wat bekal makan lunch kt opis. sedap giler bau. nyum-nyum..

dok tengok blog si dia ni, aku teringin plak nak makan. so smlm buka pose masak ayam sambal kicap ngn sup ikan merah. slalu aku masak ayam kicap xletak cili boh pun, sbb abg bukan suka makan pedas2. tp sbb aku pose, kena ikut selera aku la. ekekke

last week abg beli ram 1G sbb pc kt umah tu just 512 je, slow sgt... tp bile pasang, xleh on pun pc. nape yek? ingatkan ram rosak so smlm abg tuko yg baru. malam td pasal still xbleh. tgk series no sama je.

insyaAllah malam ni klu xde apa aral aku balik kg. blk KL,KT bukan kg lo****, kuala tganu, tapi kg li*****, kota tinggi. aku ngn abg byk tul persamaan. nama sek abg pun sama gak ngn aku 'smss', cuma nama panjang lain la.. hopefully boss dia approve cuti.. walaupun cuti aku xapprove lg tp aku dh apply, kire approve la. lgpun boss aku balik india 2weeks.. so kire confirm approve la. nak blk kg sbb skang kan musim buah. tp thn ni xbape menjadi la.. pokok rambutan xberbuah.. ada bbrp tangkai je. yg slalu buah tu dh kena tebang ngn abah. sbb renovate umah. huhu..

Monday, July 21, 2008

weken...

Posted by NaZa at 2:32 PM 4 comments
last week aku penat sket. ngn sedara asben dtg umah... diorg tido 2mlm kt umah aku yg kecik ni. huhuh.. malu plak rasa kan.. aku xde pun masak2 untuk diorg. mana la sempat. dh la keje. lg diorg tapau makanan utk aku n asben ada la. ekekek.. sabtu pagi tu diorg pi upsi perak anto laptop kt anak diorg, sepupu asben la. n pagi tu jugak aku n asben bgn lewat. diorg dh siap2 mandi breakfast lg. huhuuh.. malu2.. mana xnye tido kul 3 sbb si fakhry xnak tido. waaa... so pagi tu kul 8.30 baru tersedar. huhu.. klu diorg pi cite kt kg, malu giler la. huhuh

ni la budak yg payah no nk tido malam2. aku tutup pintu dia nangis. kuat plak tu. nk tido mmg la susah yg amat skang ni. xsampai kul 1pg. jgn harap la nk tido.

tghari tu ingat nk tempah baju raya 4 hubby n fakhry tp bile tailor tu check ada rosak sket kt kain tu, so kena la pi jakel semula tuko kain. btw upah jahit baju 4 adult n kid sama je. RM100 sepsg. waa... mahal gile. tp nk tempah kt ne lg. n tadi my SIL sms ckp dia tempah jahit baju anak dia rm18. murahnya. kt air tawar kota tinggi. hihi. klu kt JB RM55. ni yg nk blk kg weken ni pi tempah baju.

ingat kan nk pi jakel terus. tp terpk x check pun lg kain utk my FIL kot ada rosak gak ke. ( bg kt adik ipar yg dtg skali ngn sedara hubby suh bwk blk kg). so jumpa diorg kt sacc mall. jalan2, terserempak ngn krew shooting program bang-bang boom. abg xnak dekat2, takut diorg tarik suh join. ekekke..

ni la sedara hubby... anak pompuan ramai. masa ni tgh makan kt Nasi Briyani King kt shah alam.

smlm kitorg pi jakel tuko kain. memula plan nk naik lrt, tp fakhry plak xbape sihat, dia batuk n muntah + flu. so naik jela kete, parking kt semua house. masa turun kete sampai la kt jakel, fakhry tido dlm stroller dia. so aku xmasuk dlm la sbb ramai org. plak tu diorg tgh lelong2 kain. abg pun xkasi masuk sbb nnt aku terbeli kain lg. ekek.. bile abg settle seme, fakhry bangun. cam tercengang je muka tgk tempat baru, ramai org. pusing sana sini dia. ingat nk bawak gak jln2. tp dok pk dia xbape sihat, terus je balik. singgah kt BTR makan nasi ayam kampung. lama dah xmakan sini. last masa pregnant dulu. pastu balik umah terus.. ngantuk sgt abg, xlarat nk jalan. bawak kete pun bleh terlelap2... bahaya wooo..

menu mkn tghari

negative...

Posted by NaZa at 2:29 PM 0 comments
eh bukan psl pregnant yek.. hhi.. kan last two week aku ada wat blood test. so resultnya dpt jumaat lps... i'm free thyroxine. doc ckp mkn byk karbohidrat, protien, lemak2 ni utk gemuk kan badan.... nnt lepas aku abih ganti pose.. aku makan byk2. skang pose xde selera la..

Friday, July 18, 2008

shopping raya

Posted by NaZa at 9:05 AM 3 comments
pose pun xabih ganti lg.. dh pk raya. ekekek.. BTW pose ganti aku tinggal 8 hari lg. slps berhempas pulas marathon ganti pose bulan ni... yeyeye... tp aku pun makin la kurus sbb hari2 pose except sabtu ahad je.. huhuhu

berbalik kpd tajuk asal. hihih... kelmarin ptg abg call suh amik cuti khamis. tp mana la sempat nk apply, system plak tu lock. hampeh tul.. so smlm aku monteng keje pi shopping baju raya. yahoooooo!!!!.. lepas anto fakhry, breakfast kt kedai, pastu pi lrt bukit jalil. naik lrt jela.. jimat kos. xyah bayo minyak + parking. sampai jln tar, tgk seme kedai kain tgh sale, maya 80%, gulatis 70%. euro moda 70%, jakel 70% waaa.. tp abg dh bg signal awal2. pi satu je.. jgn nk pi seme. dia pening kepala. huhu. so decide pi jakel jela.. lgpun kedai melayu kan. sape nk tolong klu xbangsa sendiri. hihihi... dan2 je nk menolong kan.. tolong diri sendiri perabih duit je..

sib baik org xramai. so best sket la nk memilih. kt gnd floor tgk kain cam xmenarik ajak naik atas. tp salesgirl tu mcm xbape suka pi 1st floor. harga yg dh diskaun pun xmoh bg turun lg.. huhu.. tp masa pilih baju utk abg. ada sorg lg dtg, rasanya senior diorg kot.. yg ni best. dia offer kaw2 nya. dr aku nk beli sket jd terbanyak plak. huhu.. tp ok la... rupanya salesgirl 1st tu baru masuk keje 2hari. sian plak dia. kena marah ngn yg senior tu.. bukan marah pun, tegur2 sket. hihihi

yg tgh2 tu baju aku n asben. yg atas kiri, mak+abah+adik atas kanan, adik2 ipar, bawah kiri, PIL n nenek asben, bawah kanan utk bbstr.


kuar dr jakel kul 1.30 kot. memula ingat nk halfday je. tp macam xsempat je. so terus full day la. sampai kat lrt masjid jamek ada call. lor.. boss call la plak huhu.. sib baik tanya psl keje.. klu tanya kt mana abih la. ekke. cuti x apply kan.... so ptg tu pi mkn kt kinrara, pi giant sat blk pi cut n wash my hair kt kedai bawah my apartment. kasi potong pendek sbb fakhry suka sgt tarik rambut aku. huhu ... ptg tu wat operasi bersih rumah. sbb sedara abg nk dtg. tumpang tido 2 malam. harus la kemas umah yg mcm tongkang pecah ni kan. asben aku ckp, dia suka org dtg umah, sbb aku akan jadi rajin. ekek. tp smlm bukan aku yg kemas, dia je. aku jd quality checker je. hahah.

tp part yg paling xbest. mlm td fakhry xmoh tido. org dh ramai. dia xsenang nk tido. letak atas katil, dia turun sendiri. tutup lampu, tutup pintu dia bukak sendiri. klu xleh bukak dia jerit+nangis+kuar air mata. bile bukak je pintu automatic senyum. hampeh tul. pandai berlakon yek.. last2 kul 1 lebih, org lain dh penat nk layan dia. yela.. dr tganu kan dok dlm kete.. aku bwk masuk bilik. bukak lampu. org kt luar dh tido. last2, bg susu, tepuk2 sket. dia tido la.. pg td anto umah bbstr still tido gak. ngantuk lg la tu...

masa aku nk amik gambo baju, si kecik ni pun sibuk nk amik hp aku. bile xdpt nangis. bile aku amik gambo dia terus senyum tu. amboi. pandai yek bergaya anak mama ni. nampak kan.. mata merah berair tp muka senyum. ekekke

Tuesday, July 15, 2008

dah ok..

Posted by NaZa at 4:25 PM 2 comments
alhamdulillah.. mlm td fakhry tido ok dah.. xde dah nangis2 tgh tido... kul 8 lebih dia tido kejap pastu bgn semula.. huhu.. kul 12 lebih baru nk tido. asyik nk main je. golek2, panjat2, tarik rambut mama... xkisah la nak... asalkan dia xnangis + muntah2. riso aku.

smlm bbstr ckp dia merengek2 masa tido pagi tu.. pastu dia bacakan satu ayat dlm surat yasin tu.. tiup kt ubun2. pastu nenyak dia tido. sampai terlebih tido bengkak mata. cuit2 pun xnak bgn.. ptg tu, bbstr bg yasin kecik suh letak kt bdn dia masa tido n ayat yg kena baca masa nak tido.. ikhtiar kan.. alhamdulillah ok. rasanya ada 'sesuatu' kt fakhry kot sbb last week aku bawak pi pasar malam kt kinrara tu masa maghrib.

Monday, July 14, 2008

xsihat....

Posted by NaZa at 9:17 AM 2 comments
xtau la nape... dah bbrp malam si fakhry tido nangis je.. pastu klu nangis mesti muntah. dah byk kali tuko cadar + comforter.. tido aku mmg xcukup la bbrp malam ni. dia tido 1 or 2 jam terjaga nangis dgn mata tertutup.. nak kata kembung, aku sapu dah minyak n urut2 perut dia.. lapo? rasanya mkn byk dah.. minum susu pun byk.. ke ada something menumpang? tah la.. malam td siap aku letak yasin kt sblh dia. tp kurang la sket terjaga+menangisnya... tp badan mcm xbape sihat kot. ada panas2 sket, bertahi mata plak tu... mcm nak demam... ke beralih bulan.. esok dia genap 11months... kejap je masa berlalu.... td cite dah ke bbstr dia.. dia kata, nnt dia tgkkn, bg air zamzam sket, urut2 perut. tgk la ptg nnt dia ckp apa..

Thursday, July 10, 2008

jcard day..

Posted by NaZa at 1:28 PM 4 comments
hari ni half day morning.. pi jcard day kat tmn equine... ramai org... pi awal tp singgah opis abg sat tunggu member dia masuk opis, pastu baru kitorg kuar. parking pun jauh la sket... xbyk pun merembat, budget kan.... sib baik ada voucher jusco sempena bday aku yg company bg. so bayo baju fakhry guna voucher jela.. jimat2.. bj fakhry la yg byk.. 10 psg/helai.... pastu beli kemeja abg 2psg. xde baju utk aku??? ada... just tshirt rm10 utk aku. huhuh.. tu pun nk cukupkan total seme sbb nk redempt voucher ... sejak jd ibu ni.. shopping utk anak jela...

hasil rembatan tp yg hujung skali tu romper beli kt FOS the curve last week. hihi

Tuesday, July 8, 2008

mission: gemukkan badan...

Posted by NaZa at 5:28 PM 4 comments
last nite, borak2 ngn hubby. dia complaint badan aku kurus.. aku pun notice, lately, makin kurus sampai nampak tulang.. huhuh.. dulu b4 pregnant 40kg, b4 bersalin 60kg, skang 40kg lg.... camne la nk gemuk yek? sesape ada petua...

so masa rehat td pi google petua tambah berat badan. mcm2 cadangan
1. mkn-tido-mkn-tido - ni bukan leh gemuk, leh cepat mati..
2. mkn fastfood breakfast, lunch dinner - bleh high kolestrol, leh jadi cam manjalara plak..
3. mkn weight gain. - aku xpernah la mkn but my younger bro pernah mkn, xgemuk pun...
4. herbalife - diorg ckp leh tambahkan berat badan. tp ni pun bleh gak menambahkan beban. ekekek, sbb mahal lor...
5. mkn+ exercise - but exercise yg lomah. ekekke....

ni kire top suggestion la.. yg lain2 ada gak.. so lps pk2... nak pi tanya doc la.. kot dia ada suggestion.. kot la ada penyakit ke apa kan.. lgpun kt opis aku ni ada klinik, pi jela.. xbayo pun.. company cover... ekeek

so cite la ngn doc, psl underweight ni.. psl cara pemakanan aku.. doc senyum je.. dia suh wat blood test, kot la ada thyroid sbb org lepas bersalin ni ramai yg kena penyakit ni... tanda thyroid- stress, kurang selera makan, mengigil, masa pregnant slalu jantung berdebar... tp aku xde seme tanda ni.. so kemungkinan xde la.. tp wat jela blood test tu... doc suggest makan mknn high calories or yg byk fat.. cth icecream, coklat, cake... pasni penuh la freezer ngn seme ni.. tp aku rasa bukan aku yg makan, ada org lain dlm umah tu yg mkn.. :p

pastu doc bg vitamin tambah selera makan. n doc ckp weight gain + her****fe tu xeffect sgt pun... jimat duit aku. ekekke... so bermula la mission aku nk menambahkan berat badan.... 45kg pun ok dah...

Monday, July 7, 2008

yang dinanti...

Posted by NaZa at 11:59 AM 1 comments
tada.. my bday present.. yeye. tq abg.. skang kan emas dh mahal. huhuh... so beli yg mampu jela... beli malam smlm. kedai dh nk tutup pun. but abg ckp, beli terus xyah tgk2, nnt xde dah pasni.. sbb dia malas nk dengo aku membebel. ekekke.. tp abg untung tau dpt org kurus cam aku.. sbb rantai tgn ni kena potong sket. sbb beso sgt... so murah la sket abg bayo ... :p
ni plak hadiah utk fakhry.. papa dia belikan babychair.. so mama n papa kena la makan kt meja gak.. beli la utk kitorg gak. hihihi.. simple n murah je... beli kt ikea.. n satu lagi kerusi utk papa wat keje...

smlm pi register blajo kete.. jgn gelakkan yek.. aku baru nk amik license kete. huhuhu.. dah naik 100. dulu 998, skang 1098.. padahal aku br tanya 2/3 bulan lepas. ni sbb minyak naik harga la ni...

Friday, July 4, 2008

happy bday to me...

Posted by NaZa at 11:38 PM 2 comments
emm.. last week jumaat bday aku.. happy bday to me.. dah 28 thn.. cepat je masa berlalu.. hadiah untuk diri sendiri.. aku beli bbrp perfume... tp yg miniture je.. ekek... utk abg.. sempena father's day yg belated n increment aku yg ciput tu aku beli la perfume truth ck.. thn ni no flower arrive at my workplace. huhuh.. abg ckp gaji xdpt lagi time bday aku.. postpone... so skang ni pun tgh menunggu hadiah dr abg. ekekke... mesti dituntut... xkisah la lambat, tp wajib ada.. klu x aku ngungkit hari2.. hahha.. aci x gitu..

skang ni malas tul nk blogging... baca blog org pun dh kurang.. yela.. dok membaca mende lain.. paham2 jela.. skang ni kan glamer isu najib vs anwar. tp bile dh lama2.. muak plak baca sbb rasa macam ada unsur2 lucah. sib baik la si fakhry kecik lg. xdela dia nk tanya "mama, liwat tu apa yek?" huhuh.. klu la bebudak kecik tanya, camne la nak jawab yek...

last week pi house warming umah mmbr + majlis meraikan pengantin. xde gambo.. sbb mals nk amik gambo. ahad tu pi tgk umah kitorg kt bdr tun razak. dh hampir siap diorg tgh nak masukkan api+ air.. picture will update soon. tp umah kitorg kecik je.. apartment je.. lain la umah si kirana umah dia landed.. smlm pi makan kt sup matsirat, kt kinrara .. abg blanje makan sempena gaji baru dia... yela.. awal bulan 6 baru ni kan abg start keje tpt baru... hopefully makin murah rezeki utk kami sekeluarga...

*updated pic

 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal