Thursday, December 31, 2009

Cuti-cuti mesia...

Posted by NaZa at 2:36 PM 2 comments
kirenya balik tganu macam pi cuti2 gak la pada aku...
walaupun hanya balik kg asben...
malas nk stori lebih2... tgk gambo jela..
skang ni xde mood nk menulis...

dari KL kul 11.30 pg jumaat.. nk balik mlm asben balik keje lambat.. plan last minit. khamis tu aku cuti, cuci2 mata, cuci poket.. jamm kat genting sempah... dr kl sampai situ 2jam lebih. huhu.. sampai kg kul 7.30
kali plan nk bawak fakhry naik bas.. bas kayu tp ada aircond la.. dah lama dia request nk naik bas.. xkan nk bawak naik bas kl KL kan.. jammed la..
sementara menunggu basasben konon2 malu la naik bas.. takut member2 nampak...yela padahal org situ, tp dok naik bas yg selalu pelancong je naik utk pusing2 tempat menarik kt situ...tido kepenatan... lgpun sejuk je dalam bas. adiknya tido nyenyak gak..




petang nye bawak pi pantai batu buruk, main layang2, main pasir, blanje makan... bersama2 ngn sepupu + mak sedara + nenek asben...kitorg balik ari isnin kul 2ptg.. singgah sebentar di kerteh, makan ketam masak sambal + udang goreng tepung.. ratah je tanpa nasi.. tempat direcommend oleh sedara asben.. dr dok teringat2.. singgah gak la sekejap makan dulu.. dan akibatnya sampai kt umah kul 12tghmalam...

berakhirla cuti2 mesia kitorg satu family selama 4hari 3malam..

Wednesday, December 23, 2009

aktiviti hujung minggu

Posted by NaZa at 10:42 AM 3 comments
aku ni tak reti tul nak masak klu ada org kt umah.. sbb aku ni bukan reti masak sgt, yg bodo-bodo tu bleh la.. lg plak dapat suami yg bleh makan apa saja, walaupun taksedap kan..
klu masa org datang umah, aku mmg dh ada kt umah so bleh la aku masak2 sket b4 diorg sampai.. tp bile family in law aku datang umah, n stay kt umah, aku mmg segan tul nak masak, akhirnya... mak mertua aku gak yg masak kt umah, dah jadi macam umah dia plak, segan plak aku, aku just makan je.. huhuh... isu ni la yg selalu asben aku timbul kan. huhuuh

berbalik semula kepada tajuk entry, kan family in law aku datang umah sempena cuti2 sekolah ni kan, so bawak diorg pi shopping mall jela.. tu pun kitorg bawak pi sunway piramid ngn alamanda je... pulak tu hujan kan petang2.. lepas asar baru kitorg kuar.. aku plan nak bawak pi tgk snow kt i-city shah alam... tp takut plak indah khabar dari rupa..

so sbb diorg nak balik ahad tu, aku suggest kt asben pi bukit tinggi jela.. lagipun tempat tu on the way nk balik tganu... nak ajak pi genting, sure ramai giler org cuti2 camni kan... pulak tu musim hujan, kang ada tanah runtuh ke apa.. bahaya je... bertolak pun dah lambat, kul 12... sib baik tak hujan kt sana... aku pun tak amik gambar sgt sbb dulu dah pi ... kitorg pi kt colmar tropica je.. tpt lain diorg xmoh pi.. kul 4 camtu, pi singgah umah sedara kt karak... solat, makan seme, kul 8 lebih aku balik KL, n family in law balik tganu... kete banyak kt highway, kul 11 cam tu kitorg sampai umah...
gambar naira xberkaitan ngn bukit tinggi, tp xde gambar dia kt situ, letak jela apa yg ada.. yg 1st tu naira ngn toy yg makcik kirana bagi

aku suka gambar ni sbb xnampak ketembaman muka aku. huhuh.. lepas peknen 2nd ni rasa cam gemuk je aku ni.. tp asben cakap xpela.. ada isi sket.. tp aku timbang aritu dah 46kg.. muahahah.. berat b4 bersalin 60kg, b4 peknen 40kg.. (*update: td aku timbang kt klinik 49.3kg.. tipu la weight scale aritu... huh)

kt bukit tinggi skang byk gak stall yg wat cam judi ni.. dulu aku pi xde.. ala, macam gambar atas ni bayo rm2 =1token, pancing itik tu, klu dpt no 3 dapat la bear besar, klu no 1 yg kecik, klu 0 tak dapat apa2. kire ikut nasib la.. aku memula nk gak cuba, tp bile pk, fakhry bukan main sgt teddy bear ni.. lgpun sesuai utk girl, tp Naira kecik lg.. lain kali la..

bapa ngn anak sibuk main games...

gambar family.. tp Naira xnampak muka. hihih.... nampak kan muka aku yg tembam tu.. huhuh... n rambut spike fakhry.. uncle dia la yg wat spike tu.. keras rambut

Thursday, December 17, 2009

edisi merepek je..

Posted by NaZa at 3:32 PM 0 comments
skang ni xde mood nak update blog.. dah lama bercutikan.. so mood rajin tu kureng je.. layan facebook je rajin... tu pun sbb main game cafe world.. game berkebun pun dah malas nak main...

keje.. mmm still dlm mood bercuti.. boss pun baru naik keje sbb bercuti.. hujung tahun kan.. so aku xde la keje lg.. cuma tgh godek2 otak, ingat balik psl keje nk kena wat lepas ni..... survey2 tempat nak pi cuti2 malaysia utk tahun depan.. plan nya nak pi sabah kot. tgk la camne.. lambat lg klu pi pun.. bulan 6 dan ke atas..

Naira ok je anto kt umah bbstr.. bbstr pun cakap senang je jaga dia .. tp malam... huhuh... malam td wat hal kul 2 baru nak tido.. papa dia la jaga.. aku tido.. muahahah... tp tido2 ayam je sbb Naira nangis bile papa dia pegang.. bile aku pegang dia senyap. huhuhu.. rindu mama kot...

Seperti biasa aku pump la susu kat opis... normal schedule, pagi lepas mandi aku susu dia, sebelah lg aku pump, dpt dlm 5oz. waktu keje, 10.30am,1.30pm,4.30pm dpt la dalam 13-15oz.. sekali pump dalam 10min la gitu.. Alhamdulillah, setakat ni hasil ok.. Naira sekali minum dlm 4-5oz gak...

yg masalah sket pagi2, Fakhry la.. perkataan yg paling dia suka "nak jalan" . nak suh mandi pagi pun susah sket, kena umpan mandi dalam bath tub adik dia baru nak mandi.. pastu kuar lift, mula la nak belok ke kanan pi kete, klu kiri pi umah bbstr.. so bermula la aksi2 beratkan bontot n duduk xnak bergerak, ditambah dengan nyanyian yg nyaring... huhhu ..so terpaksa la papa dia dokong.. tersedu2 la masa on the way nak pi.. tp bile dah masuk umah bbstr n nampak member, leh plak suka2, senyum.. sabo jela..

klu masa Naira xlahir lg bleh la ikut papa dia anto aku pi keje.. skang mana bleh... xsempat... dulu lepas subuh sempat la lg aku nak lepak2 atas katil dulu.. baru siap pi keje.. skang ni lepas subuh terus mandi pun still lewat 3/4min sampai opis.. huhuh

semalam family asben datang.. sempena cuti sekolah kan.. jalan2 KL ke shopping? hihi... mana yek nk bawak diorg? poket kempis plak tu.. gaji baru ni, adik pinjam wat beli laptop dia.. cakap nak pulang separuh.. ni suku pun xde ni... ishhhh... harap2 dia baca blog aku ni n paham2 la yek.. ekekekke

Monday, December 14, 2009

sama ke tidak...

Posted by NaZa at 1:19 PM 4 comments


fakhry 1st day..


Naira 1st day


Fakhry 2 bulan

Naira 2bulan gambar kat enrty b4 ni.. hihi

adik beradik.. mesti la muka sama kan.... cuma tang rambut je beza.. hihih

Saturday, December 12, 2009

Naira 2months

Posted by NaZa at 6:32 PM 0 comments
Hari Jumaat aku pi klinik utk jab vaccine Naira for 2months..
berat dia 5.2kg.. okla.. kang berat sgt payah plak nk turun. hihihih
Alhamdulillah xde demam ..
khamis sblm tu, 1st time aku anto umah bbstr .
macam biasa, klu siang2 nyenyak n senang je tido..
bile ptg je aku amik dia berjaga sampai ke mlm.. huhuh..
skang ni dlm usaha meningkat pengeluaran susu..
rasa mcm berkurangan sket..
maybe sbb aku xbape jaga mkn n kurang minum air...

Tuesday, December 8, 2009

minggu yg bosan..

Posted by NaZa at 8:58 AM 0 comments
skang ni xleh nak online siang2..
minggu lepas ada tikus membaiki labu.. 2biji labu plak tu rosak... huhuh
aritu PC, skang ni laptop plak...
dah aku kebosanan di siang hari... asyik tgk tv jela..
fakhry aku anto dah ke umah bbstr,
naira aku jaga..
so x berupdate la blog aku ni...

Thursday, December 3, 2009

Fakhry dan Naira

Posted by NaZa at 10:47 AM 7 comments
rasanya jaga anak pompuan ni macam senang je...
mungkin terlalu awal aku wat conclusion kan..
sbb baru je lagi.. baru 54hari

Menyusu..
Fakhry dulu, kuat tul nyusu... aku kena bg dua2 belah baru kenyang.. (paham2 sendiri la..)
klu Naira, sebelah je.. kadang2 aku paksa suh minum dua2, sebab dah bengkak sebelah lg. bile aku burp.. muntah.. hihihi

Tido,
Fakhry aku kena nyusukan baru nak tido, ngempeng la maksudnya...
Naira, perut dah kenyang, aku tepuk2 terus tido..

Malam..
Fakhry, kerap bangun malam... xbape cukup tido la aku..
Naira, tido dr kul 11, kul 7.30pagi baru bangun... mmg best la tido malam.. tak terganggu..

Mandi.
Fakhry dulu kena air menjerit je..
Naira, dr hari pertama tak pernah nangis klu mandi..

Tapi Naira ni klu nak tido malam mmg la payah sket.. kena letak-angkat 5/6 kali baru leh tido lena.. bile aku pegang dia tido.. aku letak je atas katil terus nangis.. huhu.. sabo jela.. klu siang ok la plak

Fakhry dulu xpernah plak kembung perut, Naira ni masa dalam hari selalu gak.. ada tu x poo-poo 5hari.. kentut busuk tul. hiihih.. tp nurse cakap xpe, sebab susu badan... tp lepas tu berat naik tul.. susu jdi daging..

Klu kt kg aritu, Naira nangis, mak aku riba la kejap, makin melalak dia, tp bile aku pegang terus senyap n tido.. mcm dia kureng sket ngn org lain.. tp Fakhry dulu bleh je ngn sape2... harap2 xberkekalan la perangai camtu susah aku.. hihih

Naira ada kuning kt muka sket je.. sbb aku susukan dia kerap.. dh ada pengalaman.. Luka aku pun cepat sembuh, nurse ckp sbb xbius.. klu bius makan masa nk baik.. kali ni aku berazam nk full breastfeed Naira 6month. Fakhry dulu ada campur sket ngn FM sbb masa tu ilmu aku xbape byk sgt... aku dh ajar guna botol, dia ok je mcm Fakhry dulu..

nak letak gambar Fakhry masa 2bulan dulu.. tp ada dlm pc lain, rosak plak tu... lain kali la..

Tuesday, December 1, 2009

11.10.09

Posted by NaZa at 10:31 AM 4 comments
Alhamdulillah.. rasanya kali ni aku bersalin senang je... masa mengandung pun ok je.. xde la loya sangat2 macam sesetengah orang yg kali u makan je muntah.. aku ok je.. sbb tu mengandung berat naik sampai 20kg... hihi

ikutkan tarikh scan aku bersalin 20.10.09. klu ikut last peot 09.10.09.. pagi sabtu 10.10.09 tu aku dah turun darah sket.. tp still xsakit... tp sbb mak aku dah suh pi spital, ptg tu aku pi la jugak. doc check bukaan baru 1cm.. doc pun suruh balik... so aku pi la jusco balakong cari barang2 yg xabih shopping lagi.. sempat la makan pizza.. b4 start pantang kan. hihih

malam tu, PIL aku datang... mak ayah aku xleh datang sbb diorg ada checkup kt spital.. malam tu gak la start dah sakit2 pinggang.. kul 11 camtu la.. tp bleh la tahan sbb asben ada tolong urut2 kan... nk pi spital, anak bujang aku dok main2 xmoh tido sampai la kul 1.. dah gelap satu rumah baru nak tido. contractions aku pun dalam 5minit bape kali dah dtg... klu nk pi spital, confirm fakhry nak ikut.. so kena la tunggu dia tido kan..

kul 2pagi camtu pi hospital serdang... org xde pun.. doc check bukaan dah 4cm..doc pecahkan air ketuban.. pastu 30min camtu, doc nak masukkan ubat mudahkan be**k tu... bukaan dah 7cm dah... so xjadi la doc nak masukkan... terus pi bilik bersalin...sib baik petang tu aku dah abih buang seme.. so xde la anak aku berkembar ngn tahi.. ekekekke...

dalam wad bersalin, doc pasang2 seme alat, panggil asben masuk.. bidan n doc yg in-charge utk aku bersalin india.. huhuh.. so korang paham2 la.. doc ok, tp staff nurse tu.. huhu.. mmg tekanan sket la masa bersalin... berbeza ngn yg 1st dulu.. kali ni asyik marah2 aku.. bukan bagi kata semangat.. jgn kepit la, jgn angkat bontot la.. ala.. dah sakit, kkdg aku xingat seme tu kan... tp sib baik sekejap je process.. kul 3.28pagi aku dah selamat bersalin... kali ni, asben aku mmg tgk process pengeluaran anak aku.. klu dlu dia takut darah.. kali ni nampak kepala kuar, badan seme.. tahniah2..

tp yg ngerinya.. kali ni jahit kat bahagian tuuttt.. xpakai bius.. uwaaaa... sakit lorrr... alasannya sbb kali ni koyak sendiri xleh bius, klu diorg gunting baru leh bius... terkepit2 kaki aku bile dia cucuk ngn jarum.. dah la sejuk giler.. sampai cramp kaki aku... dah la kena marah ngn nurse tu.. huhu.. sabar2. aku anggapkan, dia dah penat sbb shift dia nak abihkan... so dah penat... tp alhamdulillah la seme settle.. n aku still cakap terima kasih kt nurse tu..

oleh sebab GL seme aku xsempat nak mintak, terpaksa la dok kat wad kelas 3. micare pun satu. tepon bape kali, receptionist dok cakap xcover bersalin.. sabo jela.. dah la tunggu GL berzaman baru sampai... kt opis asben aku esoknya baru sampai.. yg spital xsampai kesudah, sbb baru ni aku dapat surat suh bayo.. xbyk pun rm13. hihih.. tp duit gak..

aku stay sampai tghari je.. sbb baby dah berak kencing seme.. susu badan pun ok... maleh aku nk stay lama2..

Monday, November 30, 2009

I'm back...

Posted by NaZa at 9:17 AM 0 comments
setelah berada hampir 50hari tanpa internet di kampung...
akhirnya aku balik dah KL semalam...
on je pc terus masuk facebook. ekekke....
asben aku skang dia plak giler facebook.. dulu ngutuk2 aku...
tp rajin plak dia mengupdate blog aku ni. tq la...
mood nk bercerita xde lagi..
nanti2 la.. byk website n blog nak kena surf ni..

Monday, November 16, 2009

Masih di kampung...

Posted by NaZa at 10:57 PM 6 comments
makcik naza dan anak-anak masih berada dikampung....
alhamdulillah, naira semakin sihat, berat 3 kg dah naik ke 3.9 kg...
muka dah tembam mcm fakhry masa kecil dulu...
fakhry seperti biasa jadi bodyguard atuknya...








Monday, November 9, 2009

28 hari...

Posted by NaZa at 12:46 AM 1 comments
ini gambar naira pada hari ke -28...berat dah mencecah 3kg..
skang naira susah nk lelapkan mata...
mama kene duk tepi sbb slalu terjaga..


~Naira~

fakhry semakin rapat dgn atuk....
pantang atuk pakai lawo skit cepat bodek atuk ajak naik moto...
skang dah pandai buat aksi start moto "vroom...vroom!!"..
kulit dh semakin gelap..huhuhuu..xapa la boykan..
mama dia lak dalam pantang sempat lagi sentuh2 makanan yang dipantang..huuhhh!!
buat kawan2 seperjuangannya...nasihat la skit makcik naza nih...
ekekeke...

~Fakhry~

Wednesday, October 21, 2009

Dah mulaa......

Posted by NaZa at 12:45 PM 2 comments
Now!! abang fakhry xboleh tgk mama dia pegang adik naira, "ltak..ltak.." suh mama dia letak naira kat tilam..hihihi, dah mula jeles....klu adik nangis dia pon start aksi nangis...skang asyik ikut atuk dia naik moto pi jalan2, kedai....klu buat hal, pujuk gi jalan naik moto..settle masalah..hehehe
- post by mr. hubby

Sunday, October 18, 2009

Welcome Naira...

Posted by NaZa at 10:33 PM 6 comments
alhamdulillah....
aku selamat melahirkan sorang bayi perempuan pada 11/10/09 jam 3.28 pagi ditemani mr.hubby dan diberi nama NAira ZAhira..skang tgh berpantang di kampung....boring2 sbb xde tenet..ni aku suh mr. hubby taipkan..hihi...


Naira Zahira

abang fakhry & adik naira



Saturday, October 10, 2009

aku masih di rumah..

Posted by NaZa at 9:39 PM 3 comments
pagi tadi dah kuar darah sket bile bangun tido...
mak dah bising2 suh pi... tp aku xrasa sakit..
tp dh byk kali call kan, last2 petang tadi kul 4 lebih aku pi la spital serdang..
doc check seme, bukaan baru 1cm. so doc suh balik dulu...
b4 tu fakhry aku letak kat bbstr..

bile kuar spital, rasa xsakit lg, so ajak abg pi jusco balakong..
nak beli carseat n napkin... shopping last minute..
umah pun gula, milo seme xde.. kang org datang xde apa nk hidang. hiih
skang ni dah start rasa sakit. huhuuh...
ada kang pagi2 esok kena pi spital...

mmm. malam tadi fakhry demam panas..hubby terjaga dari tido, dia merengek2...
bile pegang dahi panas.. aku check temperature 39.5. terkejut sat aku..
tetiba demam.. demam nak dapat adik la ni...

Thursday, October 8, 2009

lawatan ke masjid besi

Posted by NaZa at 11:09 AM 0 comments
last week kan, mg PIL datang KL sbb adik ipar konvo ahad tu...
so sabtu tu free, ajak abg bawak diorg pi masjib besi.. sbb masa kt kampung aritu, ayah ada ckp nk tgk masjid tu.. nama sebenar masjid sultan mizan...

actually, xtau pun kt ne masjid tu. hihi.. main redah je... n akhirnya sampai gak.. yela.. klu dah berkilau n nampak byk besi, so itu la dia.. hihi
tp xsiap pun lg... MIL nak solat, air xde plak, utk lelaki ada... tp tempat solat pun terbuka xde partition ke apa... keliling masjid ada air... fakhry punya la excited. riso aku takut dia terjatuh sbb mmg xde palang yg menghalang pun...
b4 pi jalan2, breakfast dulu...tp dah kul 12 pun.. macam lunch je., hiihih
xlarat melayan si fakhry, ada kolam n air pancur kt atas tu.. dok sibuk nak cecahkan kaki dlm air.. abih basah seluar.. masa ni lelah la adik ipar n MIL melayan dia.. asyik berlari2 je..gambar dari luaran xde.. xteringat pun nak amik.. skang ni cam kureng je feel nak bergambar bagai... xde mood. lepas tu terus pi alamanda, perut dah berkeroncong cari makanan..


bawah ni gambar dihari lain... saje letak, rasa macam dah besar je fakhry bile duduk camtu. hihi.. tgh meniru gaya aku duduk n lipat tangan

Tuesday, October 6, 2009

38

Posted by NaZa at 10:12 AM 1 comments
semalam aku pi check up. baby dah engaged.. dah masuk laluan yg betul..
setiap masa rasa nak terkucil je...
perut mengeras pun dah kerap sangat...
ingat nk mintak MC sampai bersalin.. ekek tp doc ckp klu takat 1 or 2 hari bleh la.. seminggu xleh. hihih. nampaknya kena mintak dr klinik luar ni... ;)
hubby dah start riso, sbb dia macam bz siapkan keje dia.. leh plak nk suh tahan2 dulu..
sabo jela...
lepas solat maghrib, sbb tetiba rasa kerap sgt baby mengeras n sakit perut, terus aku kemas barang2 yg perlu dibawa ke hospital. ekek.. gelabah gak aku... tu pun ada lg yg xbeli lg..
pastu bukak balik kotak2 lama, carik cadar, blanket, bedung fakhry yg lama2 yg still bleh di recycle.. hihi.. jimat sket.. lgpun fakhry pakai kejap je... hari ni baru nak basuh, sbb ampaian dah penuh.

gambar semasa pi UTeM, konvo adik ipar... tp gambar konvonya xde sbb dalam camera dia, lupa nk suh abg transfer dlm PC.

fakhry skang makin manja ngn aku.. bangun tido carik mama... dok dlm kete pun nk dengan aku je.. dok depan tv nak baring atas riba aku.. padahal peha papa dia lg la empuk kan... tido pun suh aku tgk dia n dia peluk aku... selagi muka aku xpaling kat dia, menjerit la "mama..mama.." ish camne ni nak dapat adik ni...

Monday, October 5, 2009

baru nak upload gambar raya..

Posted by NaZa at 2:33 PM 2 comments
xde mood nak update blog..
aku letak jela gambar raya aku bebaru ni... dah separuh syawal dah pun. hiih
tak byk pun.. xde semangat nak bergambar, sbb badan tgk gemuksss..
gambar anakanda kesayangan pun xde...

dimulakan dengan aksi mengamuk anakanda kesayangan xmoh bergambar. mmg xde la gambar full si fakhry ni. sbb dh berjam2 pakai baju raya, dah kepanasan n baru org sibuk2 nak bergambar. huhu
me, hubby and fakhry... tema warna oren... pilih warna ni sbb yg ada size utk hubby n fakhry yg ni jela.. gambar gelap je macam xberseri. huhuhu
ni gambar xberapa ramai... ada lg satu yg seme ada tp dalam camera org lain... ni termasuk sedara hubby sekali.. gambar adik-beradik hubby n PIL ngn kitorg xde, sbb fakhry dah mengamuk ajak jalan. huhu
ini adalah hasil kutipan duit raya tahun ni. hihihi.. byk gak sampul nya. tp hasil berkurangan sesuai ngn penigkatan umur.. masa pertama kali fakhry beraya, mencecah 4angka la. ekeke.. duit raya pun dah selamat simpan dlm tabung haji.. alhamdulillah...

Friday, October 2, 2009

ajal datang tak kire masa dan usia

Posted by NaZa at 9:12 AM 7 comments
skang ni xde mood nak update...
dok menghitung hari, detik demi detik.... bile mau bersalin. hhihih..
pulak tu keje dah siap, bosan je dok opis...

smlm aku EL, pi menziarahi sepupu aku yg baru je kembali ke rahmatullah.. umur 42thn.
dia meninggal rabu, 4.10ptg kat HKL disebabkan oleh breast cancer and dah merebak ke paru-paru.. meninggalkan 6 org anak 6thn - 16thn. dah la yg 2nd tu PMR next week.. huhu
rasanya akhir tahun lepas dia dah wat chemotherapy utk breast cancer. n alhamdullilah lepas tu ok je dia.. lepas2 tu dia scan, doc xckp apa2 pun... tetiba bebaru ni, doc ckp dah merebak ke paru-paru... suppose selasa dia kena wat chemo sekali lg, tp dia muntah darah.. n rabu dah meninggal..

masa aku sampai umah tu diorg dah nk angkat mayat masuk kereta mayat. aku xtgk la...
rasa macam nk ikut je pi kubur.. aku xpernah pun sekali pi tgk org tanam mayat.
mesti syahdukan bile imam baca taklin seme tu...
selama ni tgk dalam tv je... tp hubby xbagi la plak... tgh ngandung2 ni...
lama gak diorg pi kubur sbb baru nak rasmikan tanah perkuburan baru.
kubur lama dah penuh, siap ada exco la, amik2 gambo la...
rupanya kt KL ni guna jengkaut tu utk gali lubang. huhuhu
klu kt kg kan, ada org jaga kubur gali guna cangkul.. skang ni dah moden kan..

bile terima berita kematian ni, pulak tu orang terdekat kan...
rasa macam takut je... tah bile plak kite kan...
amal pun xcukup... pk ngn anak2 lagi apa yg diorg akan hadapi bile kite tiada...

Monday, September 28, 2009

toll free

Posted by NaZa at 2:56 PM 1 comments
saya antara org yg terpilih yg mendapat toll percuma di LPT .. hihihi
aku kan balik khamis malam..
bertolak dr umah kul 10 lebih, pi subang dulu amik adik ipar..
kt mrr2 dh start jammed.. ada accident la.. org tgh berebut balik dr keje la...
sampai tol gombak 11.45 camtu la...
ada cameraman kt tol tu, pelik gak aku, pesal plak nk amik gambar seme kan...
n kitorg bayar tol seperti biasa...
jalan kt karak tu pun xbyk sgt kete...
sampai je kt tol karak, byk plak kete sebab jammed kt exit bentong,
org kelantan lalu situ kan ...
bile kitorg lalu je... eh.. free la.. xyah bayo.. diorg angkat gate tu...
rupanya tol free 18/9 start 12am-5am.. ingatkan keesokkan arinya..
untung kitorg...xjadi nk bebel2 pasal jamm kt exit bentong tu.. hihh
jimat la rm24... klu kitorg tau psl tol free tu, leh tunggu kt tol gombak tu kejap. hihih.. jimat lg rm5. ekekek..
baca dlm paper macam free dari 18-24 september.. tp sebenarnya 18 dan 24 je...

hari ni malas tul nk wat keje..
asyik bertukar je design... dah la panas n ngantuk...
boring2...

Saturday, September 26, 2009

line celcom hampeh

Posted by NaZa at 10:19 PM 0 comments
mmg la hampeh..
skang ni tepon aku memaparkan ayat "no access to network"
bengang tul aku.. nak tepon pun xleh...
aritu raya ke-5 pun problem yg sama..
alasan traffic jammed. ramai sgt pengguna masa tu...
xleh terima langsung...
bayangkan klu masa tu ada emergency case, bisnes deal ke..
xke rugi...

tadi si fakhry telah melukakan jarinya, dan telah tertido sambil menangis " akit.. akiit..".. huhu
sian plak. dah ckp jgn main drawer, sibuk gak, main bukak tutup... kan dah kena...
hubby plak nak kuar jumpa member masa dia nangis tu...
nk update progress fakhry xbleh la plak sbb line celcom ni x ok...

dah ada kt KL daaaa..

Posted by NaZa at 9:50 AM 0 comments
abih dah cuti raya.. blog pun turut sama bercuti,
walaupun ada line tenet kt kg, tp malas la nak update2 ni...
baru sampai dari tganu malam tadi kul 12...
gambar raya pun xbanyak, sbb aku gemuk, so gambar xcun, malas nak amik...
nak bersiap pi makan roti canai plak..
lama dah x mengeteh. hiihih

Thursday, September 17, 2009

PUTUS!!!

Posted by NaZa at 3:25 PM 2 comments
memula rantai tgn aku putus...
pastu rantai leher, kat dlm toilet. sib baik aku sempat menyelamatkannya...
klu x, dah arwah masuk dlm toilet bowl yg jenis lubang dalam yg mmg xleh diselamatkan kalu termasuk..
dah la mas kawin aku tu..
kelmarin, rantai kaki plak putus masa nk test 'sandal raya'...

mmm.. apa maksudnya yek...
"abang, lain kali beli yg besar n tebal sket, payah sket nk putus2 ni.. **wink**wink** "

note: xde mood nk keje.. ramai org dh cuti...

Wednesday, September 16, 2009

borak2 kosong..

Posted by NaZa at 12:32 PM 2 comments
tinggal bbrp hari je nak pose... amalan tu macam kureng je.. huuhuh..nape la aku malas sgt kan...
baju raya aku tahun ni jubah aje... anakanda tercinta berpasang2 baju... suami tercinta pun dr baju, seluar, kasut seme ada.. ngelat tul... utk aku, jubah sehelai.. x aci sungguh...

kali ni raya terengganu.. cuti seminggu kan.. memula macam rasa nk balik gak kampung sendiri raya ke5 ke kan.... tp abah ngn mak ckp, xpayah la.. dah la nak cukup bulan, ngn nk handle fakhry lg.. lgpun puasa aritu dah balik... tp teringin la plak nak makan ketupat + lodeh... rasanya kt terengganu ada x? aku lupa la.. dulu2 makcik2 faiz wat open house ada x menu ni... selalu menu raya kt kg faiz, nasi dagang, nasi kuning, nasi minyak.. segala nasi la... klu xde, kena la masak sendiri kt umah sendiri nnt. hihihi.. yola tu, macam la rajin bebeno aku ni. hahaha

cite pasal berbuka pose semalam... menu pada aku ok la.. tp bukan bleh makan seme pun. kejap je perut aku dah penuh. dgn karenah si fakhry tu yg xreti dok diam.. tp sbb asben yg nak bawak kan, dia la yg jaga. hihih.. lgpun aku pregnant kan, mana larat alasan kukuh tp kesian gak sbb dia 'kurang' makan. so last2 tu aku bagi chance dia makan, n aku plak jaga fakhry...

skang ni bile dah hujung2 ramadhan ni, dah xtau nak masak apa utk berbuka n sahur. sib baik asben jenis tak memilih makan, aku masak ikan goreng, sayur tumis air pun ok je dia. smlm just beli tomyam je wat sahur n masak nasi... arini pun dh xtau nk berbuka apa. huhu... xde idea sungguh la..

Tuesday, September 15, 2009

sudah tiga puluh lima minggu..

Posted by NaZa at 2:03 PM 1 comments
klu ikut due date yg doc bg.. hari ni aku dah 35 weeks..
kejap je masa berlalu. lagi 5 minggu je lagi..
kirenya balik kg ni dah 36weeks.. kire bile2 masa bleh bersalin ni..
baju baby, seme aku xbasuh lg.. barang2 pun xcomplete sgt.. ingat nak cari bbrp helai baju lengan panjang..
b4 ni byk beli yg lengan pendek je... tp skang ni nafsu nk shopping tu kurang la..
eh nafsu tu ada, tp perasaan takut tu yg mengurangkan..
dok pk2, sbb kali ni raya ahad, n cuti pun seminggu, so macam nk balik KL awal, n nak shopping sket2 brg baby yg mana xcukup.. lagipun masa tu confirm org xramai kan sbb masih ramai yg kt kampung. tp tak discuss ngn hubby lagi. tgk la camne...

harini ada berbuka pose free kt golden kuda, vendor belanja.
tahun ni gawat kot, sbb satu lg vendor xde pun wat buka pose. hihih
tp mesti xleh nk makan byk2 pun.. dah penuh ruang ngn baby je..

baca paper tadi, perjalanan percuma tanpa tol kt highway karak n LPT.
tp start 18 -24 je... 12mlm-5pagi.
aku balik khamis malam or jumaat pagi...
so xmerasa la...

Monday, September 14, 2009

aku plak yg kena....

Posted by NaZa at 9:13 AM 1 comments
seingat aku la.. xpernah lg aku kena food poisoning sebegini teruk.. sabtu lepas, ingat nk pi buka pose ngn member2 asben. bile nk kuar umah je, fakhry muntah kt pintu.. terus aku cancel nk ikut, takut kang dia muntah plak kt kedai.. so aku suh je la abang pi je sorang... so aku berbuka jela ngn MCnugget yg abang beli utk fakhry makan tghari tu.. tp lepas je aku abih makan, sakit perut. huuhh.. cirit birit tu... ingatkan sbb perut kosong masuk angin kan sbb sehari pose, berbuka makan sempoi2. so makan la bubur nasi yg aku masak untuk fakhry.. lepas abih makan tu, muntah plak.. huuhuh

aku rasa effect aku makan mee goreng yg ngn fakhry tu baru kena hari sabtu tu... mmg muntah abih segala isi perut... campur ngn cirit birit nya.. xpernah la aku kena camnie.. selalu klu cirit birit pun, ulang alik toilet 2-3 kali je.. ni sampai muntah2. huhu.. dgn nk jaga si fakhry lg yg xbape sihat masa tu...pulak tu hubby balik lewat, aku call x angkat.. sedih2.. huhuh.. dah la fakhry dok tarik2 tgn nk ajak jalan.. penat seh....

malam tu, hubby bawak balik tomyam, so makan la sket, takut perut kosong... malam mmg xleh nak tido, tekak loya, perut bergelora. sib baik, fakhry xdemam lg.. badan dah ok, xde muntah2 or berak2 lg.. bangun sahur tu ingat nk bersahur, sekali, abih muntah segala isi perut lg... so decide xyah la pose.. dh la xde air dlm badan, takut xlarat je... so xdapat la gak nak pose penuh tahun ni.. smlm ok la sket... fakhry pun dah ok, cuma dia xnak makan je.. badan dah kurus, sian je.. masa berbuka tu, baru nak makan, sbb makan sama2 dia nak la.. klu sorang2 jgn harap nak makan. melepek je dia.. sian aku tgk.

arini aku pose la.. tp still tekak rasa loya2.. harap2 jgn la muntah2 lg..

Friday, September 11, 2009

fakhry + cirit birit

Posted by NaZa at 2:35 PM 3 comments
pagi td fakhry bgn kul 4, nangis2.. bg susu xnak.
pastu muntah2. bile aku tanya sakit ke? dia jawab sambil menangis " nak tgk tv"..
ikutkan jugak la.. tp tgk tv pun still merengek..
aku agak kembung kot sbb byk kali dia muntah..
masa berbuka smlm dia makan mee goreng ngn bubur je..
pulak tu bbstr ckp tghari tu dia makan mee ngn bihun gak.. maybe xbape kenyang kot.

so pagi td bawak pi in-house clinic kt opis ni...
dia macam fobia jumpa doc lepas kena cabut gigi aritu.. doc nk check perut xbg..
lepas bg seme ubat, anto pi umah bbstr
tadi bbstr ckp dia dh start cirit birit plak... kesian anak mama.. huuh
rasanya kena cirit-birit kot...
dia makan, apa yg aku makan, tp perut budak kan.. xtahan kot... aku ok la plak..
aku beli je kt gerai tepi pkns sbb xsempat nk masak kan smlm...
sekali jd camni. huuhuh..

tepung pelita

Posted by NaZa at 8:46 AM 4 comments
aku rasa sbb pembawakan budak kot menjadikan aku begitu rajin nk mencuba macam2 resepi. hihih.... tp resepi yg simple2 je, yg tidak memerlukan aku mengukus or meng'oven'kan kuih sbb aku takde pengukus or oven lg. huhuh so kali ni aku wat tepung pelita.. klu bulan pose, kuih ni la selalu aku cari.. bile aku search resepi, macam simple je.. so aku try la wat... n inilah hasilnya....

rasa tu macam dah sama, cuma warna hijau tu la tak bape terang sgt.. maybe lepas ni leh letak pewarna hijau utk bg menarik... ini tepung pelita moden sbb letak dalam bekas dadih je.. hihi.. leceh la nk letak dlm daun pandan ke, daun pisang ke..

Wednesday, September 9, 2009

xde tajuk..

Posted by NaZa at 3:46 PM 1 comments
sibuk gak nk wat entry di tarikh 090909... padahal xde apa nk cite..
esok aku apply cuti utk shopping raya..
rasanya lebih kepada anakanda tercinta jela...
sbb utk aku, nk pakai apa yek raya ngn perut membuyung ni. huhuh.. sedih2..
cuti ganti aku keje sabtu lepas..
tp nape boss xapprove lg ni... kang aku cuti je terus...

Tuesday, September 8, 2009

34 weeks

Posted by NaZa at 2:30 PM 2 comments
hari ni pi checkup. berat skang 57kg. naik 2.5kg dr sebelum ni... xnaik byk sgt maybe sebab pose..
doc suh kerap makan makanan berkhasiat.. bukan sekali byk la..

urine test - ada terlebih gula.. yela bulan pose, seme kuih manis, berbuka air manis, sahur pun air manis.. huhu.. klu next checkup doc trace ade gula dlm urine jugak, kena la amik darah. huhuh.. ni kali kedua la.. cuma xtinggi sgt la.. kire paras2 je.. lgpun aku xbudget nk pi checkup arini, so xminum sgt air masak..

baby ok, estimate berat dlm 1.8kg, xbape memberangsangkan, sbb berpuasa .. tp still ok..

aritu ada org tanya pasal injection kancing gigi. td aku tanya la doc.. dia ckp, masa 1st baby kena amik 2 injection klu 2nd n seterusnya 1x je.. tp klu jarak antara anak lebih 5tahun kena amik 2x gak..
tujuannya utk mengelakkan jangkitan virus kt tali pusat baby yg boleh menyebabkan baby kena sawan n etc la... mmg sesetgh doc kata xyah amik utk 2nd n others, tp WHO ngn pihak kementerian mmg mewajibkan amik injection tu..

aku tanya pasal flu-vaccine tu.. tp doc ckp company aku dh booking semenya utk org2 opis yg pi travelling.. cehhh... ngelat tul.. maybe lepas raya la kot klu ada stok baru. doc ckp, mmg pregnant lady digalakkan amik vaccine ni, utk memberi protection pada baby yg baru lahir dlm tempoh 6bulan pertama...

pasal hidung berdarah tu pun aku tanya, doc ckp sbb panas, so digalakkan makan vitamin C utk menguatkan salur darah kite... kurangkan main panas.. emm.. fakhry dh 2/3hari aku lupa bg vitamin kt dia.. selalu bagi malam, tp skang ni aku tido awal so terlupa la..

aku jugak mintak bluOxy dr klinik... utk prevent h1n1 ni la.. nk tau lanjut pi blog kirana
free kan, rembat jela apa yg ada.. kali ni pi checkup ngn asben.. terima kasih kerana sudi temankan... :)
n as usual, check gender, rasanya pasti....... hihihhi..

hidung berdarah..

Posted by NaZa at 9:32 AM 3 comments
arini ni bleh la relax sket... dr minggu lepas asyik keje aje.. sampai sabtu ahad pun kena datang keje.. penat2.. dah la aircond xde kt opis masa weken.. sib baik ahad tu, boss baik ati belikan kipas.. so leh la dok lama sket kt opis sampai keje siap.. tp ni pun dok sibuk nak tambah block la lg.. ish.. jgn sampai ke raya sudah.. aku shopping pun blom lg tau.. plan nak amik cuti sehari ngn asben nk mencari baju-baju di hariraya... cehh.. macam byk je bunyi nye nak shopping. ekek

berbalik semula pasal tajuk entry ni, semalam tgh aku dok tgk ikan ngn fakhry, tetiba aku tgk ada darah kt mulut fakhry.. terkejut aku, terus panggil asben. rupanya hidung dia berdarah... (fobia aku skang ngn darah, takut gigi dia patah lg.) huhuuh.... aku suh baring xnak.. nk letak ice dia xnak gak.. so amik towel letak ice, lap2 sket hidung dia sambil tu tgn sifakhry tu menepis2.. sib baik berenti.. aku agak panas kot... xpernah la plak aku kena camtu.. ni mesti ikut papa dia ni... sbb asben ckp, dia pun dulu selalu camtu... tapi skang ni mmg la panas.. aku tido malam berpeluh2.. padahal bukak dah kipas.. tp abg ckp xde la panas sgt. huhu.. tp nk wat apa yek klu hidung berdarah.. panik jap aku semalam...

Thursday, September 3, 2009

keje yang penat....

Posted by NaZa at 1:30 PM 5 comments
minggu ni rasa penat sgt.. sebab dateline project next week.. dh la part yg aku wat, last stage.. klu diorg bg schematic lambat, lambat la kitorg start wat keje.. so jd la macam skang ni.. terkejar-kejar... dari dulu mmg la camtu.. time free.. melepak je sampai bosan.. time bz, sampai xcukup masa. huhuh.. lagi la bulan pose kan.. tensen2 xleh nk makan.. hihi.. ngn baby dok wat somersault dlm perut lg.. sabar jela...

minggu ni aku xmasak langsung utk buka pose.. beli je.. sahur pun masak cincai sbb malam aku tido awal, so bgn kul 5 apa la sgt nk masak kan.. .. option nasi, telur dadar, sardin jela. hihih.. biasanya roti pun bleh, tp sbb aku tgh pregnant kan, takut plak kelaparan di tengahari.. xnak la menanggung risiko..

semalam, 1st time berbuka puasa diluar... ex-opismate hubby ajak berbuka pose sekali... makan kt restoran pormthai kt bandar sri permaisuri.. macam xberbaloi je ngn apa yg aku bayar.. buffet rm21.80/pax. lauk ada la dlm 8 jenis je kot.. desert kuih tradisional 3 jenis.. pastu buah 3jenis... xberbaloi... tp sbb hubby nk jumpa member2 jekan... layankan jela...

Tuesday, September 1, 2009

berpuasa di kampung

Posted by NaZa at 1:23 PM 4 comments
kali ni balik kg aku plak... berpuasa di rumah..best2.. walaupun aku just dok umah je, malas nk jalan2...hari ahad, seme adik beradik ada umah.. seronok la si fakhry dpt jumpa sepupu dia, ada member nak main.. dh xheran ngn mama papa dia.. klu x, samada aku or papa dia nk melayan dia main.. adik aku yg 2org tu, kadang2 dia layan gak la.. tp biasa la, dah ada bbrp anak sedara dh xbape excited pun.. klu dulu2, masa dapat anak sedara 1st, berebut memasing.. hihii

mission completed balik kg kali ni. aku mengidam nak masak puding jagung dgn roti jala.. ngidam nk masak, bukan makan pun.. sbb aku makan ciput je... tp dah tertinggal bekas acuan roti jala tu, (bie - so gambar acuan xde la. hihih) tp kuah kari mak aku yg wat, sbb aku rasa macam fail je klu aku masak santan2 ni.. tp mak aku ckp, aku malas. hihih

roti jala hasil tangan aku.. puding jagung xamik gambo.. sama jela ngn yg lain2.. tp terlebih jagung, sbb buat sendiri kan. klu beli kt kedai, ada la jumpa sebiji je jagung dlm satu potong kuih tu..

fakhry kali ni xtakut langsung org.. seme dia nk ikut, abg2 n adik aku nk balik umah diorg, dia sibuk ngendeng nak ikut.. sabo jela.. so diorg bawak la jugak fakhry naik kete, pusing kg sket, pastu baru ok.. dok sebut, "kete baru". ingat kete papa buruk ke? papa punye kete baru beli tau dr yg lain2 tu. huhuh

smlm balik lepas buka pose, sbb dah tau mesti jammed giler kt seremban tu klu balik ptg.. bertolak dr umah pukul 8.30mlm, sampai kt tol sg besi 11.53mlm. aku terjaga bile sampai tol tu, so xsempat bgtau abg suh lepak jap tunggu kul 12, nk dpt diskaun 10%. ahhah.. padahal sket je diskaun dlm rm4 je. ekekke.

rasa sedih plak nk balik semalam.. sian mak abah tinggal berdua je.. bile anak2 seme balik riuh je umah.. bile seme dah pulang ke destinasi masing2 berdua je diorg..

Wednesday, August 26, 2009

mini aquarium ku...

Posted by NaZa at 3:51 PM 4 comments
dah lama nk bela ikan sendiri...
ditambah2 ngn kt kg pun abah bela gak ikan..
anak bujang ku klu balik kg, pagi2 nk tgk ikan gak..
rasanya dia ni pecinta haiwan kot, sbb ayam, ikan, burung, kucing seme dia suka..
tp bile dekat penakut. huhuhuhu.. tah apa2 la.. dah la lelaki tp penakut.. huhu

survey nye dah lama, belinye tak.. nk pi kt ikano, midvalley seme tu, skang ni bahaya kan..
so pi jela aquarium shop yg biasa2 je... tp ikannya xcantik sgt la.. sbb kedai kecik kan..
so kt bawah ni la aquarium aku... xbape jelas.. sbb ada lampu... cahaya terpantul..
bleh la menenangkan perasaan bile tgk ikan2 tu berenang..

hari kedua membela ikan, hampir separuh mati.. huuhuhhuuh
sedih-sedih.... maaf yek ikan2 seme... xbermaksud nk menganiaya korang seme...
dah la aku tgh ngandungkan.. huhuh...
so smlm petang suh abg basuh aquarium tu, tuko air seme.. so pagi tadi seme ceria2..
maybe semalam peralihan tempat, ikan-ikan tu terkejut.
harap2 harini xde la yg mati...

gambar selingan... ada macam girl yek si fakhry ni... sibuk nk pakai tudung aku... pastu dok tersenyum2 depan cermin. sabar jela..

Tuesday, August 25, 2009

hadiah anniversary

Posted by NaZa at 3:52 PM 8 comments
plan nk pi cameron highland sempena bday fakhry n anniversary kawin.. tp masa tu balik kg kan. so cancel jela... nak makan2 kt luar pun cancel sbb ada org kt umah masa tarikh tu. hihihi.. pulak tu dh dekat nk pose pun.. so mmg xsambut apa2 langsung utk anniversary kali ni... just wish di pagi hari masa nk pi keje.. nothing spesel..

so weekend baru ni, pi la cari hadiah.. hadiah bersama...


dulu masa baru kawin, fulus pun tarak beli set tido yg murah2. tilam pun murah2. skang ni dah hancusss.. badan pun rasa sakit.. so rasanya berbaloi kot beli tilam yg mahal sket. ada guarantee 15years tu.. giler lama.. tp tido malam mmg best la.. sakit2 belakang dah xdengo kuar dr mulut asben.. tp macam tinggi je, nk naik kena angkat fakhry. aku tgk kt showroom kt kedai rendah la plak.. ada diskaun 50% skang ni... klu xde diskaun xmampu nk beli. hihi
 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal