Monday, January 12, 2009

fakhry xsihat

Posted by NaZa at 11:37 AM
jumaat malam sabtu tu... fakhry ok je... dok melayan dia sorang2, sbb papa dia bz, kuar masuk umah sibuk wat keje... pastu tgh tido, dlm kul 1 lebih camtu, tetiba bangun batuk n nangis... nangis yg cam tarik suara tu, xleh nafas.. terkejut giler aku... pastu terdengo dia bernafas tp cam penuh kahak kt tekak dia... dah la aku sorang2 kat umah... angkat dia.. tido kt luar plak.. tepuk2 fakhry tido semula.. xsampai setengah jam, dia nangis semula.. aku rasa dia xleh nafas sbb tekak dia penuh kahak agaknya.. bile nangis lg la.. aku bagi susu, air masak seme dia xnak.. riso gile... n sepanjang malam tu, tido fakhry asyik terganggu je.. setiap jam dia bangun n nangis.. sedih plak aku..

pagi tu dia bangun awal la, melepek je ngan aku, xnak ngn papa dia.. pagi tu actually nak kena deliver cd kt mmbr hubby sbb diorg ada meeting kul 10 tu.. tp sbb fakhry dah sakit camtu, aku suh abg anto gak pi klinik dulu.. dlm kete fakhry dah muntah kuning2. angin dah masuk dlm perut kot. sbb dia xnak makan langsung. so wat nebulizer, pastu ok la sket. tp masa wat tu, mmg jenuh nak pegang dia.. dia bersilat kaki tangan.. huhu.. sabo jela.. pastu pi uitm n amik kunci umah kt develepor kt bandar tun razak plak.

masa tu dah kul 12 dah.. so pi lunch dulu kt nasi ayam kampung kt veledrom bandar tun razak tu.. tp still fakhry xnak makan pun.. dia meragam je. huhuhu.. lepas makan ingat nak wat inspection umah. tp fakhry tido dalam kete.. so kitorg terus balik je la.. seme org tido dr kul 1 sampai kul 4 lebih.. fakhry plak sampai 5 lebih.. lama tul tido. yela, malam tu xleh tido kan..
aku masak bubur utk dia, tp dia makan sket je.. main je lebih...

malam tu, still bernafas bunyi kahak.. so pi wat nebulizer lg... malam tu leh la fakhry tido dengan tenang.. walaupun still kahak dia ada lg.. doc ckp, klu x ok jugak dia bg refferal letter utk pi hospital.. huhuh... xmoh la pi spital, nnt kena tahan wat. huhuhu

4 comments on "fakhry xsihat"

kirana on January 12, 2009 at 2:09 PM said...

alahai ciannya kat fakhry....
dia selsema ker?
sbnarrya apa punca ada kahak ni ek...cuaca sejuk ker?ish kena research ni ..


ko nk gi check defect tak yah bwk anak la...nnt susah nk wat keje..pastu amik gambo detail2 nnnt nk wat report sng

shahi said...

naza.. kalau anak dah banyak kahak... selalunyer lebihkan air masak.. kalau kasik susu kahak semakin menjadi....

aariz pernah lah terbangun batuk kahak... then bila angkat terus muntah.... bila budak dah start muntah pun jangan kasi susu..... stop anything yang ada base susu... kasi dia porridge jer....

makan dia kena jaga n lagipun sekarang nie tgh musim hujan... sejuk.. kenkadang tu tak tahan sejuk.... ada keturunan asthma ker?

NaZa on January 12, 2009 at 5:18 PM said...

kirana - xselsema pun. maybe sejuk kot..

shahi - kadang2 dia xnak minum air kosong. nak susu jugak. so just letak 1 or 2scoop utk 8oz air. kire cair la sket..

i ngn asben xde asthma, tp maybe susur galur atas tu ada la.. tp maybe light asthma la bukan yg teruk2 sangat...

noniey alias on January 13, 2009 at 3:39 PM said...

kesiannya fakhry... tapi memang risau sgt2 kalau anak sakit.. ngan kita sekali jadi sakit...huhuhu

 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal