Friday, July 31, 2009

cerita di pagi hari..

Posted by NaZa at 9:43 AM 4 comments
hari ni datang keje lambat tp hari2 pun mmg lambat. ekekke malam td hubby OT.. kena siapkan keje so xbalik la umah... aku sorang la menjaga si fakhry... macam biasa la dia... kul 9 tido jap, kul 10 bangun balik.. layan2 dia... dah kul 1 xmoh tido gak.. last2 aku cakap, "jom tido.. papa suh tido, nnt bangun pagi papa bawak jalan-jalan".. dia termakan gak la pujuk aku.. masuk bilik, tp dia turun naik katil, last2 aku yg tertido dulu.. hiihhi.. tp aku rasa pastu dia tido gak la...

tp smlm masa amik fakhry dr umah bbstr, badan dia panas... riso gak aku.. dah la nk menjaga sorang2.. bagi ubat, aku mandikan seme.. kurang la sket panas dia.. tido aku pun xbape lena sbb takut tetiba naik suhu dia, bahaya la kan.. tp pagi td aku tgk ok jela, xdemam.. demam rindu nak main2 ngn papa dia kot..

seme ok jela, sampai la pagi td aku kejutkan dia dr bangun tido... dia menangis xhingat. huhuhu sampai tersedu-sedu... agaknya dia teringat janji aku ckp, "bangun pagi jalan-jalan dgn papa" tp bile bangun nampak muka aku je.. dah satu hal aku nak kena dokong dia je. sib baik hubby janji nak balik umah, breakfast dengan si putera ni... dah abih akal aku nk suh dia berenti, last2 aku tunjuk gambar hubby dalam HP. terus dia berenti n cakap "papa"... huhuh.. bile aku tutup, dia sambung balik nangis... uwaaaa.. tensen tul pagi2 ni ngan drama ni..

tp mmg xberenti menangis la sampai hubby datang... bile hubby sampai dokong dia,, sayu betul cam lama giler xjumpa.. dengan sedu2 dia tu, peluk hubby... poyo tul la fakhry ni.. anak papa sungguh.. otak aku mula la berfikir.. camne nnt nak berpantang. huhuh.. tp aku rasa dulu masa hubby outstation xde plak dia perangai camni.. mmmm

Thursday, July 30, 2009

ragam si anak bile papa balik keje lambat...

Posted by NaZa at 1:40 PM 4 comments
pose dah abih ganti... yahooo.. lain kali jgn ganti lambat2.. kan dah terkejar-kejar..

minggu ni, mmg membosankan.. mood rajin nk masak for dinner ada tp sbb hubby balik lambat, so jadi malas.. yela.. makan sorang-sorang. dia plak dah makan kt opis.. balik keje kul 12 mlm.. huhu..sib baik fakhry dlm 9 lebih tu dia tido.. bleh la aku tgk tv + surfing internet dgn aman... dlm kul 11 lebih camtu dia bangun menunggu papa dia balik... bile papa dia balik, tugas diambil alih sepenuhnya kt papa dia la.. haha... aku bleh la masuk tido ngn aman.. yela.. ibu-ibu mengandung kena cukup tido... alasan...alasan..

fakhry, bile papa dia balik terus suh dukung n ajak keluar.. apakehal kan nk kuar malam2 buta.. so terpaksa la papa dia janji keluar pagi esoknya.. akibatnya... selalu rutin harian, kitorg anto fakhry dulu kt umah bbstr, n pastu anto aku pi opis.. skang ni, turun je lift fakhry tunjuk ke kete menuntut janji.. ekke.. dia dah besarkan, dah bleh tau apa itu janji.. huhu... so dia ikut skali anto aku pi keje, pastu berdating ngn papa dia jela pi breakfast. n baru la dengan rela hati pi umah bbstr dengan penuh senyuman... jgn lepas ni bertukar rutin sudah....

bulan ogos ni, byk tul warehouse sale... pureen, anakku, metrojaya... huhuh.. duit2... tp cam riso je nak pi sbb tgh kecoh pasal h1n1 ni kan... cam bahaya la plak...

Monday, July 27, 2009

SAHM - mungkin tidak...

Posted by NaZa at 10:58 AM 4 comments
weken baru ni rasanya bukan hari utk aku merehatkan badan.. lagi rasa letih ada la.. selalunya klu pi wat tawaf kt shopping compleks pun xpenat rasanya... rasa macam release tension sket.
sabtu ahad lepas. aku just dok umah ngn si anak bujangku sorang, ngn memperut memboyot ni gak.. hubby terpaksa keje sabtu ahad, sampai ke malam plak tu... dah la hari2 lain mmg dia balik lewat...

si fakhry bile dah petang, dia mula la bosan xtau apa nk wat asyik pandang muka aku jekan seharian. mula la membuat activity yg menguji kesabaran aku.. tuang bedak, tuang susu atas tilam, atas menan dia, panjat sana sini, bersepahkan mainan dia, bersepahkan makanan dia, pastu kutip balik makan.. setiap beberapa minit tarik tgn aku suh buka freezer tp bukan nak makan apa2 pun. malam tido lewat, tunggu gak papa dia balik keje... walaupun mata dah ngantuk.. aku la yg penat sbb nk tido kang tah apa2 dia wat kt luar. bahaya2.. tp yg paling tensen, dia pi tuang susu kt psp aku. huwaaaa.... mmg rasa nak lepuk2 je. huhuhu... tp xbuat la. cuma jentik sket je tgn dia.. n skang ni psp aku dah mengong... geram tul rasa. huhuh

jangan anak no 2 ni jadi garang cam aku dah la. haha... dah mama dia ni asyik nak marah je. .. kesimpulannya aku mmg bukan jenis org yg bleh dok je umah jaga anak. tension ooo... dah petang2 tu, blood pressure macam dah naik, suara pun makin menaik..

Thursday, July 23, 2009

Beri anak susu badan

Posted by NaZa at 5:30 PM 0 comments
Berita Harian
Selasa, 21/07/2009

Penyusuan ibu kepada bayi adalah penting terutama dalam tempoh enam bulan awal pertama kelahirannya. Oleh kerana itu semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu saja dari lahir sehingga berumur enam bulan pertama secara ekslusif dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun.

Ia bermakna, dari lahir sehingga mencapai usia enam bulan bayi diberi susu ibu saja dan tidak perlu makanan pelengkap, susu tambahan ataupun air.
Ketua Jururawat dan Koordinator Hospital Rakan Bayi, Elizabeth Muthu, berkata susu ibu sudah mempunyai khasiat yang cukup lengkap termasuk omega, vitamin dan mineral lain yang diperlukan bayi,Justeru ibu tidak perlu risau untuk memberinya makanan lain malah susu ibu juga mengandungi bahan pencegah penyakit (antibodi) dan ini dapat mengurangkan penyakit kepada bayi.

Elizabeth berkata, Kebaikan lain menyusui anak dengan susu ibu ialah tidak perlu dibayar berbanding membeli susu formula yang ada harganya begitu mahal. Selain itu, susu ibu juga memudahkan penghadaman dan membantu perkembangan daya intelek yang lebih baik pada bayi. Bagi ibu pula penyusuan sepenuhnya pada bayi dapat mengelakkannya mengalami bengkak payudara. Pada masa sama, ia dapat mengeratkan kasih sayang.
Jika ibu memberi penyusuan secara ekslusif selama enam bulan pertama pada bayi, tidak perlu risau untuk memberikannya air kerana berasakan bayi haus atau susu badan yang diberi tidak cukup. Sebenarnya susu ibu mengandungi 70 peratus air dan ia cukup untuk menggalakkan tumbesarannya," katanya.

Elizabeth berkata, bayi perlu diberikan penyusuan susu ibu dengan kerap sekurang-kurangnya 8 hingga 12 kali dalam sehari.

Bagaimanapun untuk mendapat penyusuan susu ibu yang eksklusif bukanlah mudah bagi kebanyakan ibu pada masa kini. Terdapat beberapa halangan yang ada kalanya membuatkan ibu putus asa lalu menggantikannya dengan susu formula kepada bayi.
Antara alasan lazim yang diberi kerana berhenti menyusu badan ialah tidak cukup atau tidak ada susu. Ibu membuat anggapan bahawa bekalan susunya tidak cukup. Selain itu ibu memberi tahu berasa risau kerana bayinya kerap menangis, masih tidak puas selepas menyusu.

"Sama ada saiz payu dara ibu kecil atau besar,l adalah mengarut jika menyatakan bayi tidak cukup menyusu badan. Ibu perlu bina keyakinan dirinya setiap kali menyusu anak dan pastikan cara penyusuan dibuat dengan betul. Apa pun bekalan susu yang kurang boleh dirawat. Oleh sebab itulah suami perlu beri sokongan kepada isteri supaya penyusuan ibu secara eksklusif untuk enam bulan pertama dapat dicapai sepenuhnya demi kebaikan bayi," katanya.

Tuesday, July 21, 2009

hari yg bosan dan penat.

Posted by NaZa at 5:16 PM 1 comments
tinggal lg 2hari aku nk kena ganti pose.. hari ni pose rasa penat tul.. ke sbb aku xde keje nak buat menengok jam je kejenya.. bosan-bosan. boss sile bagi keje kt saya. huhuhu... tp sib baik gak farmtown arini diorg xblock waktu opis hour. agaknya org yg sepatutnya cuti kot. kekek.. bleh la aku bercucuktanam... tp bosan gak sbb pc aku slow giler rasa nak hempuk2 je ke lantai. uhuhu.. tp nak ngulor pun xbape best sbb meja boss kecik sebelah aku ni.. toleh sket je mmg nampak aku wat apa. tp aku rasa mmg dia tau aku xde keje. dia pun tgh sibuk print tesis master dia. so sama2 la ngulor... :p sbb boss beso xde hari ni...

rasa nak masak macam2 buka pose ni, tp macam xlarat la plak. ke sebab aku muntah pagi tadi masa mandi. eh klu muntah batal x pose? tp bukan aku sengaja... dah org ngandungkan selalu loya2 ni.

Monday, July 20, 2009

serawa durian

Posted by NaZa at 2:24 PM 5 comments
skang ni kan musim durian.. aritu balik kampung dah suh mak wat bubur kacang durian.. bawak balik satu tupperware, aku sorang je rembat.. hubby + fakhry xsuka..

weken lepas rasa nak makan kuah durian or org sini panggil serawa durian... cari kt pasar malam xde la plak org jual.. so wat sendiri jela.. lgpun mmg senang je klu wat kan... nak makan ngn pulut xde pengukus nak masak.. so makan ngn roti je... mmm sedap tul.. n aku sorang gak yg perabih seme tu...

oleh sbb skang ni xde mood nak amik gambar seme ni.. so aku google jela n tepek sini.. kot la xde org tau apa itu serawa durian. hihih

saya amik dr website sini

skang ni ngidam nak makan roti jala + kuah kari.. carik bekas utk wat roti jala tu xde la plak kt giant. huhuhu

Thursday, July 16, 2009

alahai anakku sorang...

Posted by NaZa at 12:38 PM 5 comments
last week, dia dah menumpahkan setengah botol essence treatment aku... patut la dok senyap je dalam bilik.. bile panggil, botol tu dalam mulut dia. huhu.. essence tu seme atas lantai.. huhu.. berseri2 la lantai aku pasni..

semalam, dia sapu krim gamat kt tolocar dia.. sib baik xmasuk mulut...

n pagi tadi, aku nak pi keje, nk pakai contact lens.. aku tgk sebelah je ada. yg sebelah lg air dah xde ngn lens sekali hilang..

sape lg punye keje seme ni kan. si bujang nan sorang kt umah tula.. rasanya dia main masa aku baring2 atas katil tunggu papa dia balik je.. sib baik ada 1 lg lens tinggal tp power kurang.. rembat jela.. asal bleh pakai.

sib baik anak kan,, sabo jela.. tu pun bile aku marah dia senyap je wat muka xbersalah... xpun lari masuk bilik, nangis kuat2. pastu kuar bilik ngintai2 aku tgk marah lg ke dia ke tak. huhuhu

Wednesday, July 15, 2009

25 weeks

Posted by NaZa at 2:56 PM 1 comments
last friday, pi checkup.. kali ni hubby xmoh ikut....
oo mentang2 dah tau gender, xmoh ikut plak yek..
tp aku tlh bg sedas ayat yg best.. last2 dia mengubah fikiran. ekeke
tp lelaki camtu la.. anak 1st je excited... yg kendian2 dah xheran...
sian tau...

urine test - susah tul aku nk amik.. pi toilet xmoh plak buang air nye.. jenuh pi cafe dulu minum air masak bebyk.. lompat2 la dalam toilet.. last2 ciput je dapat.. okla kan dr xde. ekekke.. result.. gula ok. tp terlebih protien la plak. ni sbb aku makan sandwich sardin la kot masa breakfast. terlebih masin.

blood pressure - ok

berat - 51kg... huhu.. mmg la berat kali ni. doc cakap sbb kali ni, urat2 aku dah mengembang, so cepat la beso sket. huhu.. jgn xturun berat sudah la...

doc scan seme, development baby ok... gender pun macam yg dulu check... harap2 betul la kan... dapat sepasang.. hihi... teringin nak wat 3D scan.. kt klinik aku pi ni 2D je.. tgk la masa 28weeks nnt, klu ada masa pi la...

Monday, July 13, 2009

aktiviti hari sabtu...

Posted by NaZa at 3:23 PM 4 comments
pagi, lepas sarapan pi LA bayo duit maintenance umah.. tertunggak 3bulan. hihi.. sib baik diorg xstart lg wat potong-memotong air. klu x sian bebudak yg sewa umah aku xde air..

tghari pi the curve.. nak tgk stroller PnT. xde la bulky sgt.. n xsusah sgt pun nk fold n unfold.. mothercare ada diskaun 20%. hubby dah offer suh beli, tp aku pk tunggu baby kuar dulu la.. bukan apa nnt si fakhry xnak dok dalam stroller, rugi je aku beli mahal2. ada masa lg 5/6bulan lg... lama tu.. bleh berubah2 sikap fakhry tu... so activity men'survey' jela..

dalam pusing2 nak carik kasut si fakhry, ternampak 'pak habib' kt situ.. ada la promotion 70%, 50%... emas skang mahal rm122/gram tp kt situ offer rm116/gram. dah ada org offer suh beli, kite rembat jela.. hadiah birthday yg dah lama dia offer aku cakap nanti2 dulu la.. last2 makin lama makin kurang plak budget hadiah aku.. bleh plak camtu... tq abang... *muuuahhhsss*

singgah ikea beli rak buku.. buku kt umah aku kan byk, (mcm la byk sgt..) nak bawak dr kete ke umah, xlarat hubby call mmbr suh datang tolong... tolong angkut n pasang sekali... dah settle2 seme, lepas solat maghrib pi makan. teringin nak makan kt bagan lalang. tp jauh bebeno.. so mmbr hubby ajak makan kt ayam penyet kt sunway... info: tokei ayam penyet ada wat survey kt giant kinrara nk bukak kedai kt situ.. aku selalu baca kt blog yg lain dok cite kesedapan ayam ni.. n pendapat aku mmg sedap la... tp bile aku nak tambah nasi, nasi dah abih, tgh tunggu kering.. ccess.. terputus selera aku.. ratah ayam jela.. kt area sunway tu byk giler kedai steamboat.. n semenye cina la.. n semenye penuh2.. mmg kaya la tokei2 kt situ...

ayam penyet gambo aku cilok dr sini

lepas makan, terus menuju ke uptown damansara.. ke downtown yek? aku pun xtau apa beza.. cuci2 mata.. hubby dok sembang2 ngn mmbr2 dia sambil minum air.. aku ni la yg tgh mengandung ni berkejaran ngn si fakhry yg melawat kawasan.. sabo jela.. kul 1 baru balik tu pun sbb hujan dah rintik2..

Thursday, July 9, 2009

perut berdangdut..

Posted by NaZa at 3:57 PM 1 comments
biasala.. bile baru mula nak ganti pose, rasa masa ni xbergerak langsung... hati menahan jari ni dari bukak website resepi2 ni.. hihih.. sib baik baby dalam perut x menendang2 sangat... agaknya sbb aku dh bgtau awal2 arini aku nak pose ganti. hihih.. masih ada 7hari lg nak ganti pose.. huhu.. tula sape suh xganti masa bulan syawal aritu...

last weekend balik kg johor.. tp balik kejap je, ahad dh blk kl semula... sbb isnin hubby ada meeting.. huhuh.. tp sabtu tu sempat la pi umah abg2 aku yg lain.. diorg xbalik sbb ada keje masing2.. anak sedara girl aku tu, tembam gile.. geram tul tgk, sampai terlupa nak amik gambo... fakhry pun nampak cam best je tergolek2 ngn dia main sekali.. bagus2... nanti ada adik leh main sama2 yek... lama tul xjumpa sikecik tu.. 6bulan tu... dulu 3bulan je usia.. skang dah 9bulan... macam la jauh sgtkan johor tu nak balik.. huhuhu

musim buah skang ni... byk gak la buah rambutan n manggis kt umah... tp bawak blk xbyk sgt, xde sape nak petik... yg memanjat abah aku... nak suh hubby? :P buah durian rembat jiran akunye.. hihih.. hajat dihati nak makan durian byk2.. tp xde kesempatan.. ahad tu hujan je seharian, xsempat nak jalan... (abang.. jom blk lg, xpuas la.. uhuuhuhuh)

Thursday, July 2, 2009

apa org lain kata tentang saya...

Posted by NaZa at 4:18 PM 5 comments

tgk ana ngn bie masukkan dlm blog diorg.. aku pun nak gak la share..
pendapat org lain terhadap aku...

1- nice lady
2- pendiam, but friendly, comel je
3- very sweet person & sweet face .. (yg ni terperasan sket.. hahah)
4- nice lady
5- friendly, cool .... (xpasti apabende)
6- sweet, nice after you get to know
7- cool person
8- good friend
9- happy
10- good teammates
11- nice girl (tetiba rasa macam muda belia.. sbb perkataan girl.. hahah )
12- leader happy and hardwork (aku assume satu ayat.. sbb masa kt situ terpaksa jd grup leader la plak)
13- helpful
14- good time management
15- nice
16- easy to deal
17- helpful & friendly
18- nice person
19- shy (saya mmg pemalu...hihih)
20- nice
21- active participation
22- actively involve even pregnant! good! (rasanya macam bigboss yg tulis je..)

Wednesday, July 1, 2009

motorbike : menyesalkah???

Posted by NaZa at 1:30 PM 2 comments
mmg bingit tul bunyi motor tu.. balik keje je, start la bising.. kkdg rasa sakit jiwa.. tekanan perasaan. yela.. malam2 kadang2 nak gak berehat kan.. tengok tv ke, ngn aman. tp skang ni... huhuhu....

ni la mamat yg memekak ngn motor dia..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/



papa dia beli kat my dear sale.. murah la kot rm100. nak beli bicycle macam kaki dia xsampai nak mengayuh... so beli la yg ni.. yg aku xtahan. music dia la.. bising betul.. dah try solitape kt speaker tp still kuat gak.. dah la bunyi lama.. n si fakhry klu music tu berhenti dia ngamuk n terus tekan semula.. sabo jela.. rasa cam menyesal pun ada sbb beli motor ni. hihihih... rasa macam nak cabut je wire yg sambung ke speaker... klu xtahan mmg akan dicabut la..

motorbike ni pakai bateri yg boleh recharge.. so jimat la sket kot xyah beli bateri..


sile abaikan kekemasan rumah saya... hihih

rasanya birthday aku bulan ni.. tp nape rasanya si fakhry yg byk dapat hadiah... huhuh
 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal