Wednesday, August 26, 2009

mini aquarium ku...

Posted by NaZa at 3:51 PM 4 comments
dah lama nk bela ikan sendiri...
ditambah2 ngn kt kg pun abah bela gak ikan..
anak bujang ku klu balik kg, pagi2 nk tgk ikan gak..
rasanya dia ni pecinta haiwan kot, sbb ayam, ikan, burung, kucing seme dia suka..
tp bile dekat penakut. huhuhuhu.. tah apa2 la.. dah la lelaki tp penakut.. huhu

survey nye dah lama, belinye tak.. nk pi kt ikano, midvalley seme tu, skang ni bahaya kan..
so pi jela aquarium shop yg biasa2 je... tp ikannya xcantik sgt la.. sbb kedai kecik kan..
so kt bawah ni la aquarium aku... xbape jelas.. sbb ada lampu... cahaya terpantul..
bleh la menenangkan perasaan bile tgk ikan2 tu berenang..

hari kedua membela ikan, hampir separuh mati.. huuhuhhuuh
sedih-sedih.... maaf yek ikan2 seme... xbermaksud nk menganiaya korang seme...
dah la aku tgh ngandungkan.. huhuh...
so smlm petang suh abg basuh aquarium tu, tuko air seme.. so pagi tadi seme ceria2..
maybe semalam peralihan tempat, ikan-ikan tu terkejut.
harap2 harini xde la yg mati...

gambar selingan... ada macam girl yek si fakhry ni... sibuk nk pakai tudung aku... pastu dok tersenyum2 depan cermin. sabar jela..

Tuesday, August 25, 2009

hadiah anniversary

Posted by NaZa at 3:52 PM 8 comments
plan nk pi cameron highland sempena bday fakhry n anniversary kawin.. tp masa tu balik kg kan. so cancel jela... nak makan2 kt luar pun cancel sbb ada org kt umah masa tarikh tu. hihihi.. pulak tu dh dekat nk pose pun.. so mmg xsambut apa2 langsung utk anniversary kali ni... just wish di pagi hari masa nk pi keje.. nothing spesel..

so weekend baru ni, pi la cari hadiah.. hadiah bersama...


dulu masa baru kawin, fulus pun tarak beli set tido yg murah2. tilam pun murah2. skang ni dah hancusss.. badan pun rasa sakit.. so rasanya berbaloi kot beli tilam yg mahal sket. ada guarantee 15years tu.. giler lama.. tp tido malam mmg best la.. sakit2 belakang dah xdengo kuar dr mulut asben.. tp macam tinggi je, nk naik kena angkat fakhry. aku tgk kt showroom kt kedai rendah la plak.. ada diskaun 50% skang ni... klu xde diskaun xmampu nk beli. hihi

episod ngeri dah berakhir

Posted by NaZa at 8:49 AM 4 comments
kali ni cabut gigi cepat sket rasa.. doc ngn nurse yg sama jugak... diorg pun kenal... doc cakap mmg kena cabut, takut ada infection nnt. dia bg 2 option
1- force, macam dulu dia wat.
2- bagi gas tidokan dia. tp tu kena buat hari ni la.. so kena amik cuti lg... pulak tu malam kena pose. selalu dia nk susu malam2.. nnt ada plak aku xtido semalaman lagi...

kitorg amik option 1. sian je fakhry.. bukan apa.. takut ada plak effect klu amik gas2 seme ni.. dah la dia kecik lg. lepas dia bangun dr pengsan tu kena monitor plak lg... tp sib baik kali ni cepat sket doc tu cabut. maybe sbb still ada lg gigi dia kt luar senang nak cabut sket. kali ni aku x tengok pun. xsampai hati.. tp settle seme tu. gembira je fakhry. klu b4 tu sedih2 je muka macam menahan sakit.. lepas raya ada appointment ngn doc tu lg... nk check gigi fakhry plak... salah aku gak xjaga sgt gigi dia.. maybe sbb tu gigi dia rapuh sket.. insyaAllah yg 2nd ni, kena jaga bebetul sket... dah ada pengalaman kan..

ni 1st time aku pakai mask kt public. ekke. cam janggal plak. tp keselamatan kan. b4 balik, nurse kt situ bg nasihat. jgn jalan mana2.. bahaya. balik umah terus jgn pi shopping compleks. hihih

Monday, August 24, 2009

pagar sudah roboh..

Posted by NaZa at 10:18 AM 8 comments
xde kaitan ngn umah aku, sbb aku dok umah atas langit xde pagar2 ni.. yg ada grill jela..
tp ini ber kaitan ngn fakhry. huhuh..
dulu sebatang, kali ni sebatang lg.. maknanya dua gigi depan dia dah PATAH.....
sedih2.. sian fakhry.. malam td b4 asben nk pi terawikh dia terlanggar asben.
masa tu botol susu dlm mulut... terjatuh terduduk kot, pastu terkena botol susu..
sbb tu patah rasanya... xjumpa pun serpihan gigi dia.. dh tertelan kot...
memula ingat xde apa.. tp dia nangis sungguh2.. pastu aku tgk gigi depan dia dh xde... ada darah...

start dr situ dia nangis... xleh nk minum or makan.. takut sakit,,
tp aku pujuk2 suh minum susu utk tido sbb dh kul 12 masa tu, dia minum gak. tp kul 1 lebih camtu dia terjaga... nangis tak henti. huhuh... rasanya dh start membengkak kot gusi dia... nk tgk xbg...
last2 aku ckp, jom tido luar.. tp bukan tido pun, tgk kartun...
so akibatnya, berjaga la aku sepanjang malam... xtido.. nk ngn aku je.. papa dia xnak...
papa dia sedap je tido. huhu..

rasa macam ibu yg xpandai jaga anak. huhuh...
dah 2batang gigi patah... baru je ceria2 sepanjang hari. huhu
pagi tadi anto umah bbstr kena sedas " macamana la korang jaga, 2hari je dah jadi macam2" huhuh.. sedih2..

ptg ni EL kot bawak pi PPUM cabut gigi.. takut membengkak je gigi dia.
sib baik keje yg nk kena siapkan tu pending esok. so bleh kot nk cuti.
sian fakhry kena hadapi mimpi ngeri untuk kali yg kedua -- cabut gigi----

Friday, August 21, 2009

Selamat Menyambut Ramadhan A-Mubarak

Posted by NaZa at 5:07 PM 0 comments
Semoga Ramadhan kali ini menjadikan saya insan yang lebih mendekati Allah...
sebelum ni asyik lalai je...
Dan dikesempatan ini saya ingin memohon maaf jika ada kesilapan secara langsung dan tidak langsung yang telah saya lakukan pada kalian semua..
Semoga kite dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah SWT. Insya-Allah

Thursday, August 20, 2009

H1N1 - langkah-langkah yg perlu diambil tahu

Posted by NaZa at 3:03 PM 0 comments
jumpa dlm forum.. saje nk share ngn seme and untuk pengetahuan aku juga.
semalam dok riso ngn adik lelaki aku. dia demam panas, batuk selsema...
dah la sekolah tempat dia ngajo ramai yg batuk selsema seme..
pi klinik, doc kt situ bleh plak just bagi ubat batuk je..
temperature seme xcheck pun. hampeh tul..
dia dah demam 2/3 hari...
aku ckp kt dia, klu makin teruk pi spital.. tp budak lelaki kan selambe jela..
org lain plak riso ke dia...
tapi tadi dia ckp demam dah ok, cuma batuk selsema..
suh beli habatus sauda, vitamin lain2 seme xnak, lg bagus makan nasi.
sabo jela... harap2 xde apa-apa...


How do I care for an ill person at home? What if I need care at home?


Basicmeasures:


  • Separate the ill person from others, at least one metre in distance from others, possibly in a separate room..
  • Cover your mouth and nose when caring for the ill person. Either commercial or home-made materials are fine, as long as they are disposed of or cleaned properly after use.
  • Wash your hands with soap and water thoroughly after each contact with the ill person.
  • Improve the air flow where the ill person is staying. Use doors and windows to take advantage of breezes.
  • Keep the environment clean with readily available household cleaning agents.
  • If you are living in a country where influenza A(H1N1) infections have been reported, follow additional advice from your national and local health authorities.
  • Infants should not be cared for by sick family members.
  • If possible, sick persons should use a separate bathroom. This bathroom should be cleaned daily with household disinfectant.
  • The sick person should not have visitors other than caregivers. A phone call is safer than a visit.
  • If possible, have only one adult in the home take care of the sick person.
o Avoid having pregnant women care for the sick person. (Pregnant women are at increased risk of influenza-related complications and immunity can be suppressed during pregnancy).

o Avoid having sick family members care for infants and other groups at high risk for complications of influenza.

o All persons in the household should clean their hands with soap and water or an alcohol-based hand rub frequently, including after every contact with the sick person or the person’s room or bathroom.

o Use paper towels for drying hands after hand washing or dedicate cloth towels to each person in the household. For example, have different colored towels for each person.

o If possible, consideration should be given to maintaining good ventilation in shared household areas (e.g., keeping windows open in restrooms, kitchen, bathroom, etc.).

o Antiviral medications can be used to prevent the flu, so check with your health care provider to see if some persons in the home should use antiviral medications.

When to Seek Emergency Medical Care

Get medical care right away if the sick person at home:
o Has difficulty breathing or chest pain
o Has purple or blue discoloration of the lips
o Is vomiting and unable to keep liquids down
o Shows signs of dehydration such as dizziness when standing, absence of urination, or in infants, a lack of tears when they cry
o Has seizures (for example, uncontrolled convulsions)
o Is less responsive than normal or becomes confused

If the care-giver is in a high-risk group:

o If you are at high risk of influenza associated complications, you should not be the designated caretaker, if possible.

o If you are in a high risk group for complications from influenza, you should attempt to avoid close contact (within 6 feet) with household members who are sick with influenza.

o Designate a person who is not at high risk of flu associated complications as the primary caretaker of household members who are sick with influenza, if at all possible.

o If close contact with a sick individual is unavoidable, consider wearing a facemask or respirator, if available and tolerable.

Household Cleaning, Laundry, and Waste Disposal

o Throw away tissues and other disposable items used by the sick person in the trash. Wash your hands after touching used tissues and similar waste.

o Keep surfaces (especially bedside tables, surfaces in the bathroom, and toys for children) clean by wiping them down with a household disinfectant according to directions on the product label.

o Linens, eating utensils, and dishes belonging to those who are sick do not need to be cleaned separately, but importantly these items should not be shared without washing thoroughly first.

o Wash linens (such as bed sheets and towels) by using household laundry soap and tumble dry on a hot setting. Avoid “hugging” laundry prior to washing it to prevent contaminating yourself.

o Clean your hands with soap and water or alcohol-based hand rub right after handling dirty laundry.

o Eating utensils should be washed either in a dishwasher or by hand with water and soap

birthday party..

Posted by NaZa at 11:07 AM 5 comments
bunyi macam besar-besaran je. ekek... padahal xde pun.. just makan2 je...
sbb nk blk tganu.. so alang2 wat sekali la
tgk gambo jela.. malas nk tulis-tulis..

para jemputan - sedaramara je. hih ramai yg kt luar sbb dok main lego ngn si fakhry..
hadiah yg belom dibuka.. yg lain dah dipakai pun....
excited nak makan cake. baju upin-pin dibeli kt kedai WOG kt shah alam aritu... jam pun upin-ipin, hadiah b'day terus pakai..
cake gy disponsor oleh sepupu asben.. dah anak bujang aku kan suka upin-ipin, so cake pun gambo upin-ipin la..



menu makanan - laksa, nasi kunyit, nasi kuning, puding, buah-buhan tempatan.
sponsor by to' ki dan to' ma si fakhry... mama n papa dia sponsor topi je. hahahah

Tuesday, August 18, 2009

happy birthday fakhry izzat...

Posted by NaZa at 11:10 AM 4 comments
entry dah terlewat.. hihi... harini dah 2years and 3days...
semoga menjadi anak yg berguna dunia dan akhirat..
sihat sentiasa, mendengar kata mama dan papa,
menjadi abang yg bleh membimbing adik-adiknya (acececee.. adik2 tu.. cam byk je yg menanti ekek)

dulu, 1day old





sekarang 2tahun..

Happy Anniversary

Posted by NaZa at 10:42 AM 2 comments
yg ke-3. macam2 plan nk wat dlm otak aku. tp sbb dah dekat nk pose, so seme cancel.. lgpun penat baru sampai dr tganu pagi tadi.. so xtau la nk celebrate camne.. nak masak sendiri pun malas. lg plak ngn h1n1 ni, nk kuar jalan2 pun takut..

semoga hubungan kami, bahagia dan berkekalan dunia akhirat... dan menjadikan aku seorang isteri yg lebih mithali. hihih.. tq abg, being a very good husband to me.. i love you.. :)

Monday, August 17, 2009

berehat di kampung..

Posted by NaZa at 11:28 AM 1 comments
arini aku cuti... selalunya klu balik tganu mmg xdok diam kt umah... tp balik kali ni.. memerap je kt umah.. maleh nk jalan.. perasaan nk shopping pun xde.. xde mood.. ditambah2 dgn tgh pregnant.. bukan leh beli baju2 pun kt sini.. wat menjeleskan diri sendiri ada la tgk baju cantik2. huhuh..

pastu dgn perasaan paranoid tu... takut nk pi tempat2 ramai org.. hihi.. walaupun setakat ni rasanya kt terengganu xde la kecoh sgt pasal h1n1 ni..

nak upload gambo psl bday fakhry, xbawak cable plak.. tunggu esok la kat opis.. so utk seme.. selamat bercuti.. hihi..

Thursday, August 13, 2009

shopping + checkup + h1n1

Posted by NaZa at 10:58 AM 4 comments
minggu ni ada warehouse sale Metrojaya, hytex, pastu plus sale2 kat shopping compleks lain...
ada lagi barang nak beli utk baby dlm perut ni... n keperluan aku skali la.. n untuk raya...
tapi bile hari2 kuar statistik pasal h1n1 ni.. takut aku nak pi jalan2...
makiin hari bertambah kematian...
yg bebaru ni ada pregnant lady meninggal, org kg aku kat johor..
baby dlm perut meninggal dulu.. pastu malam ke esoknya ibu plak meninggal... takutnya rasa...

semalam pi checkup.. dah 30weeks..
baby seme sihat, berat aku pun dah bertambah 54.5kg.. fuhhh.. berat tul...
anggaran berat baby 1.4kg.. 1st booster utk kancing gigi.
doc suh amik vaksin flu utk selsema biasa bukan h1n1 tp maybe bulan 9 kot sbb kt klinik dah abih..
2hari je dah abih seme org amik...
doc ckp, jgn risau sgt, nnt pressure lg cepat kena penyakit...
makan vitamin yg dia bg...

kan aku dok umah apartment.. klu nak amik fakhry kena kuar masuk lift...
bile dlm lift ada org bersin or batuk2.. rasa cam takut je..
nk pakai mask.. tp fakhry camne plak..
xkan aku sorang je nak jaga kesihatan, abih anak aku camne plak?
td aku testing gak face mask kt fakhry, seperti biasa, cepat je dia cabut...
bile la seme ni nak berakhir..
amal pun xbyk nak cover dosa2 yg telah aku buat. huhuhu..
nak blogging pun xde mood...
tiap2 malam mimpi pasal h1n1 ni. huhuh

Friday, August 7, 2009

a belated birthday present

Posted by NaZa at 4:37 PM 5 comments
walaupun dah lebih 1bulan berlalu, dapat gak hadiah bday.. hhihi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dibeli oleh diri sendiri utk diri sendiri gak... :)
aku bayo bulan2 dari tahun lepas.. masa tu mmg tgh ada perasaan rajin nk menjahit...
tp skang ni macam xde perasaan plak..
ditambah2 ngn dengan hati yg tengah berduka lara..
bukak pun x lagi kotak tu. huhuhu
lepas bersalin la gamaknya.. hihi..
kot2 dapat inspirasi dari mai yg menjahit baju sendiri utk anak dara dia tu.. hihi
bie, sila available kan diri anda lepas raya yek.. utk mengajo menggunakan mesin + menjahit.. ekek

tinggal 2 lagi wishlist aku yg xtercapai lg.. bleh kot beli dlm masa terdekat ni.. tgh rajin ni... kena beli sendiri gak..

Thursday, August 6, 2009

nak air... nak air...

Posted by NaZa at 2:10 PM 3 comments
skang ni kat bawah apartment aku ada orang jual cendol... so tiap kali balik dr amik fakhry kt umah bbstr kena la lalu stall tu... si fakhry lepas je lintas jalan antara 2blok tu, bbstr blok b, aku blok a terus dia berlari ke stall tu.. terpaksa rela la aku membeli... tapi baru2 ni bbstr aku cakap, mamak yg jual air cendol tu xbersih. huhuhu.. so aku terpaksa la ignore je permintaan si putera tu nk air.. siap nangis2, tarik tgn aku, dia memberatkan badan xnak jalan.. mesti org ingat aku ni mak yg kedekut. hihih..

n utk mengelakkan dia berlari ke stall tu, aku terpaksa la dokong dia bile kuar je dari lift sampai ke umah sbb dia xmoh turun lepas aku dokong dia..... fuuuhhh, lenguh tu... camne la nk cakap kt dia supaya xyah beli yek?... selalu aku akan janji kat dia bg air milo kotak yg mmg dah ada kt umah tu... tp xjalan pun... siap menitik2 air mata tu suh beli air cendol tu... " nak air..nak air..." tp klu aku beli pun macam b4 ni, dia minum sket je.. pastu aku gak yg minum...

semalam papa dia balik awal sket dari biasa , so seperti biasa xsempat nk letak bag seme dah nak mintak dokong nk pi jalan2 keluar... so pi la kedai utk tapau tomyam sbb aku xmasak smlm. on the way balik tu, gerai cendol tu still xtutup lagi.. so menjerit2 la si fakhry sebut "nak air.. nak air.." sampai dalam lift pun still dia sebut gak sbb dia nampak ada budak kot dlm lift tu minum air.. hahah.. malu la hubby... mmg xberenti dia ulang perkataan tu... rasakan la apa yg aku rasa tiap2 petang. ekekek...

pukul tiga setengah pagi...

Posted by NaZa at 9:48 AM 4 comments
pukul 3.30 pagi, si putera tu kejutkan aku nak susu.. bile lepas basuh botol n nak letak air, dia hulurkan remote tv.. aaa sudah... nampak gayanya terpaksa berjaga ngn dia la.. huhh..

sampai ke pagi aku teman dia tgk kartun.. bile aku pejam mata dia kejut2 aku pastu dok membebel2 ngn aku.. pok-pek pok-pek tah apa xpaham.. selagi aku xmengangguk, selagi tu xberenti... pastu bile kartun xbest suh tuko channel lain... bile aku suh baring sebelah, dia baring la gak tp ngn kaki dia pi tendang2 perut aku... huhuh.. sian baby mesti tido xlena ingat ada gempa bumi kot. ekekek... sampai la kul 6.45 solat subuh.. papa dia bangun, aku solat pastu sambung tido.. ni sbb semalam dia tido kul 9 la ni... awal bebeno. huhuh

Wednesday, August 5, 2009

cempedak goreng

Posted by NaZa at 8:51 AM 6 comments
gigih bangun awal nak wat breakfast utk tekak suami tercinta... xde awal mana pun, cuma lepas solat subuh xtido semula. hihih... semalam ada pasar tani, suh hubby beli cempedak.. nak ikut, dia ckp skang ni bahaya. huhuh.. ish leceh tul la selsema babi ni.. nyusahkan orang je nak jalan2. dah la skang ni byk sale.. xleh nak jalan2 sangat..

eh.. melalut plak aku cite.. so pagi tadi breakfast cempedak goreng... nyum..nyum.. tp pesal akunya tepung tu xrangup.. emm... xkan la nk carik resepi gak dlm internet. hihih.. tp sib baik cempedak goreng ni, salut ngn tepung nipis je, so xde la effect sgt kesedapannya.. cuma hubby la complain sket.. xpela.. atleast, tertunai sudah keinginan aku nk makan cempedak goreng yg digoreng sendiri....
bile nak merasa wat sendiri roti jala plak yek.. xjumpa2 lg bekas roti jala tu... sib baik kt kedai kawasan umah aku tu ada jual roti jala n sedap la gak ngn tekak aku ni... so xde la ngidam sgt...

Tuesday, August 4, 2009

Alhamdulillah..

Posted by NaZa at 4:49 PM 6 comments
Syukur ke hadrat Ilahi di atas rezeki yg diberi....
rezeki anak dalam perut kot.. n fakhry sekali la..
leh la cover duit bbstr utk anak 2nd ni. huhuh

Monday, August 3, 2009

pureen warehouse sale..

Posted by NaZa at 10:58 AM 4 comments
setelah membuat persedian rapi.. akhirnya aku pi gak pureen warehouse sale.. ceh.. siap wat preparation tu ekekek... pagi2 dah kejut si fakhry bangun tido.. mandi2, pakai baju 'baru' (kena cakap baju baru kt fakhry, cepat sket dia mandi n pakai baju.. ekek. betul la, baju baru basuh) pastu last2 anto umah bbstr. dia macam blur je.. ingatkan bawak jenjalan. ekek.. sian anak mama kena tinggal.. aku pi kul 9.15 pg, sampai sana kul 9.45. sepatutnya start kul 10. diorg ckp kul 9 org dah masuk... tp masa aku sampai tu xde la ramai sgt org.. dah beli siap2 face mask.. last2 xpakai pun sbb xnampak org pakai pun. hihi.. segan la plak kan.

masuk2 terus pi kt bahagian baju2 ni.. hubby cari tempat lain, dia ckp jgn amik warna pink byk sgt. kang kuar yg lain susah plak.. tp bile dia masukkan dlm bakul aku, aku tgk seme pink je... :P tp baju girl mmg senang nak carik.. masa dulu cr utk fakhry, susah nk dapat.. kali ni sian fakhry mmg xde langsung baju untuk dia.. dah diorg xjual kan, camne nak beli. lepas pilih baju, pi bahagian sabun2 n botol seme... n pastu suh hubby queue terus.. kitorg xsempat nk sorting baju.. last2 balik umah tgk ada baju yg sama.. nasib la kan..

rasanya dah hampir complete barang2 utk si incoming baby ni... cuma tinggal barang2 aku je n barang2 besar yg lain la.. habis gak sebelah tgn... tu pun ada baju xde tag, cashier tu cakap halal jela. gambar hasil rembatan tarak... sbb masa aku susun2 atas lantai nak amik gambar.. fakhry amik baju sehelai nak pakai.. pastu aku cakap " eh ni utk baby dalam perut mama ni".. terus dia campak baju tu n baju2 yg lain dia kumbah n longgok kan.. sabar jela... so xdela gambar..

kul 11 dah settle seme.. xjammed lg area tu.. tp area jalan klang lama.. jammed.. polis wat roadblock.. huh yela kan ada perjumpaan anti-ISA kan... memula plan nk pi lowyat anto PSP aku yg rosak yg fakhry wat tu. tp bile pk.. rasanya kt KL lg la jammed. so terus balik umah... amik fakhry bawak pi play area kt giant kinrara...

ada hati gak nk pi warehouse sale anakku kt kg jawa.. tp xkan nk suh bbstr jaga fakhry sampai ke petang.. sian dia, dah la weekdays mama n papa xde.. xkan sabtu pun xnak jaga dia kan.
 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal