Tuesday, September 8, 2009

34 weeks

Posted by NaZa at 2:30 PM
hari ni pi checkup. berat skang 57kg. naik 2.5kg dr sebelum ni... xnaik byk sgt maybe sebab pose..
doc suh kerap makan makanan berkhasiat.. bukan sekali byk la..

urine test - ada terlebih gula.. yela bulan pose, seme kuih manis, berbuka air manis, sahur pun air manis.. huhu.. klu next checkup doc trace ade gula dlm urine jugak, kena la amik darah. huhuh.. ni kali kedua la.. cuma xtinggi sgt la.. kire paras2 je.. lgpun aku xbudget nk pi checkup arini, so xminum sgt air masak..

baby ok, estimate berat dlm 1.8kg, xbape memberangsangkan, sbb berpuasa .. tp still ok..

aritu ada org tanya pasal injection kancing gigi. td aku tanya la doc.. dia ckp, masa 1st baby kena amik 2 injection klu 2nd n seterusnya 1x je.. tp klu jarak antara anak lebih 5tahun kena amik 2x gak..
tujuannya utk mengelakkan jangkitan virus kt tali pusat baby yg boleh menyebabkan baby kena sawan n etc la... mmg sesetgh doc kata xyah amik utk 2nd n others, tp WHO ngn pihak kementerian mmg mewajibkan amik injection tu..

aku tanya pasal flu-vaccine tu.. tp doc ckp company aku dh booking semenya utk org2 opis yg pi travelling.. cehhh... ngelat tul.. maybe lepas raya la kot klu ada stok baru. doc ckp, mmg pregnant lady digalakkan amik vaccine ni, utk memberi protection pada baby yg baru lahir dlm tempoh 6bulan pertama...

pasal hidung berdarah tu pun aku tanya, doc ckp sbb panas, so digalakkan makan vitamin C utk menguatkan salur darah kite... kurangkan main panas.. emm.. fakhry dh 2/3hari aku lupa bg vitamin kt dia.. selalu bagi malam, tp skang ni aku tido awal so terlupa la..

aku jugak mintak bluOxy dr klinik... utk prevent h1n1 ni la.. nk tau lanjut pi blog kirana
free kan, rembat jela apa yg ada.. kali ni pi checkup ngn asben.. terima kasih kerana sudi temankan... :)
n as usual, check gender, rasanya pasti....... hihihhi..

2 comments on "34 weeks"

kirana on September 8, 2009 at 3:42 PM said...

amboi2...dah buleh soping gaun2 la pasni hehe


aku amik gak kancing gigi tu..sekali jer la masa aisya tu

armouris on September 9, 2009 at 9:42 PM said...

info tentang hidung berdarah kat sini - Hidung Berdarah

 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal