Monday, February 22, 2010

kempen berjimat-cermat

Posted by NaZa at 4:17 PM 5 comments
skang ni dalam mood membaca...
salah satunya buku pasal duit la...
aku ni bukan jenis reti sgt nak cari duit lebih or alternative lain utk dapat duit selain menggunakan duit gaji..
so yg bleh aku buat skang, berjimat jela..
skang ni kena pantau, apa barang keperluan or kemahuan..
xmoh dah membazir ni..mood memasak pun dah datang.. so rasanya bleh la memasak skang ni.. jangan hangat-hangat tahi ayam sudah.. ekekek.
lagipun macam best je dengar fakhry sebut "mmm sedap...." bile aku hidang lauk.. ekekke

so, segala outing seme kena wat plan dulu sebelum berlaku pengaliran wang yg laju..
n dalam process discussion bile masa balik kampung seme..
mende ni aku nak wat lama dah. tp biasala.. asben leceh sket.. :p
tp bile kawan dia nasihat kan, kena wat perancangan blk kg ni, baru la nak ikut..
bukan apa.. kg aku selatan, dia plak timur, so klu balik mmg kena guna duit byk..
bukan takat, tol, minyak, service kete kena amik kire, duit makan, shopping sket2, blanje sket.. mau dekat rm1k gak lebur..
pastu ngan penat, masa.. xberbaloi la kan klu balik just 2hari je..
klu jenis org yg kawin pasangannye parents dok kl, sorang lagi parents tpt jauh ok la kan...
hari2 biasa bleh balik kl, so bile cuti panjang bleh la balik kampung..
klu macam kitorg kena la bahagi sama rata.. selang seli..

motif nak berjimat??.. setiap perkara yg kite buat kena la ada matlamat..
kalu sesaje memang la xjadi kan...
"simpan duit utk renovate umah bile pindah umah baru"
so kena la menyimpan.. paling sket kena ada 20k nk wat kitchen, grill seme kan..
seme perlu duit.. sbb skang ni, klu balik je kg, mesti budget lari. duit pun xsimpan..
nak wat roadtax, insuran, abih kena korek dlm bank..
alhamdulillah, skang ni kete kancil aku dh abih bayo...
tp still duit tu kena bg parents aku gak. cuma loan jela abih dah...
dh xde commitment lg..
harap2 usaha aku xdela setengah jalan.. n sentiasa ada support..
sbb selalunya yg menyebabkan usaha aku separuh jalan ni, TOH aku la.. huhuh

Saturday, February 20, 2010

puding karamel dan ikan siakap kukus

Posted by NaZa at 8:52 PM 3 comments
oleh kerana hari ni aku rajin... n ptg xpi mana-mana.. so terhasil lah masakan seperti di bawah...
puding karamel or org panggil puding telur or puding gula hangus... 1st time try.. dh lama rasa nk masak dr pregnant Naira. tp xde periuk kukus.. hujung thn lepas balik terengganu aku beli jela.. masak gula hangus yg leceh sket. aku wat 2x. sbb yg 1st tu macam hangit la sket. so aku masak semula. hihihih.. tp rasanya jadi kot.. sbb hubby kata ok je..


mkn malam plak aku masak ikan siakap stim.. oleh sbb xde mangkuk yg cantik n muat nk letak ikan.. aku letak dlm loyang je.. ekekek.. xkisah, asal jd lagipun kitorg je makan.


Thursday, February 18, 2010

Danga Bay

Posted by NaZa at 1:30 PM 0 comments
CNY baru ni balik johor... blk jumaat malam sabtu, dgn spec asben hilang ke mana tah, dh silau mata... pastu mengantuk nye.. tido sat kt R&R.. bertolak kul 11mlm.. sampai umah kul 3 terus tido xsalin baju apa seme.. hihi

ahad petang, pi melawat suami mak sedara yg koma kena paru2 berair... sian je.. my SIL yg keje nurse ckp, macam xde harapan.. seme bergantung kepada kekuatan dia untuk terus hidup... sian mak sedara aku stay kt spital sultanah aminah tu sorang2.. nak balik umah xde sape nak pi amik..

oleh sebab nk menemankan abg ngah aku yg nk amik wife dia abih shift kul 9mlm.. kitorang lepak2 kat danga bay... byk dah kedai kt situ.. lama dah xpi.. si fakhry teruja tul tgk menan2 yg byk kt situ.. terpaksa la aku bohong sunat byk2.. ekek. yolah.. klu x pokai la aku nk bayo seme.. tu pun naik gak la train yg ada kt situ.. rm5/person. feeling ala2 naik train thomas n friends or chuggington..




gambar terkini naira... xde kaitan ngn danga bay pun... dlm carseat on the balik KL ari selasa baru ni.. jammed giler dr pedas-linggi ke seremban.. 1jam setengah... lepas je simpang exit seremban terus xde jamm.. aku xtau la sebab apa jamm, xde plak accident ke, kete rosak ke.. pelik2.. memang berantu la jalan kt situ..


Thursday, February 4, 2010

cameron highland

Posted by NaZa at 11:22 AM 3 comments
yg ni 2nd time aku pi... 2hari 1malam.. bawak my parents plak sebagai ucapan terima kasih sudi temankan aku 1week++ n jaga fakhry n naira... kesian kt dorang seminggu bertapa kat umah aku xkuar memana... lgpun baru ni aku dapat la reward yg IP tu yg berkurun baru dapat.. so bleh la blanje dorang... stay apartment fully furnished rm180.. ok la kan.. just pi Raju farm, makan icecream, scones, pi pasar malam brinchang cuci mata, pi Mardi sbb mak abah suka la tempat2 bercucuk tanam ni.. pi ladang teh boh, tp xnaik pun atas sbb diorg xnak naik.. melihat pemandangan sepanjang jalan yg sempit jela.. hihih layan jela gambar.. gambar pun x amik banyak...

macam gemuk la plak bile pakai baju ni. ish..ish..

baru la nampak muka naira kan..

makan2 di raju farm..


orang lain seme pakai sweater, suar panjang.. fakhry maintain je pakai lgn pendek n suar pendek.. mmg xsejuk pun dia.. kitorg kt umah dah bekku, dia bleh lagi melompat selamba je..


tpt yg pertama dia tuju sebaik sampai kt cactus point.. sabo jela... masa sampai tu ada budak tgh naik, bleh dia ckp " turun.. turun.." ish.. ish..


di cactus point..

suami tersayang bersama pokok cactus..

sudah boleh..

Posted by NaZa at 8:06 AM 1 comments


Naira bleh dah meniarap...
3months 3week..
masa atuk+nenek ada, dia ada gak meniarap sekali sekala.. tp kepala xkuat lg..
tp lepas atuk+nenek balik, bleh dah angkat kepala + alihkan tgn dgn jayanya..
skang ni asyik nak memusing je badannya..
bile nak telentang semula, kadang2 lepas, kadang2 tak..
tu yg mulut asyik mengomel je...
abih basah tilam ngn air liur dia..

 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal