Monday, February 22, 2010

kempen berjimat-cermat

Posted by NaZa at 4:17 PM
skang ni dalam mood membaca...
salah satunya buku pasal duit la...
aku ni bukan jenis reti sgt nak cari duit lebih or alternative lain utk dapat duit selain menggunakan duit gaji..
so yg bleh aku buat skang, berjimat jela..
skang ni kena pantau, apa barang keperluan or kemahuan..
xmoh dah membazir ni..mood memasak pun dah datang.. so rasanya bleh la memasak skang ni.. jangan hangat-hangat tahi ayam sudah.. ekekek.
lagipun macam best je dengar fakhry sebut "mmm sedap...." bile aku hidang lauk.. ekekke

so, segala outing seme kena wat plan dulu sebelum berlaku pengaliran wang yg laju..
n dalam process discussion bile masa balik kampung seme..
mende ni aku nak wat lama dah. tp biasala.. asben leceh sket.. :p
tp bile kawan dia nasihat kan, kena wat perancangan blk kg ni, baru la nak ikut..
bukan apa.. kg aku selatan, dia plak timur, so klu balik mmg kena guna duit byk..
bukan takat, tol, minyak, service kete kena amik kire, duit makan, shopping sket2, blanje sket.. mau dekat rm1k gak lebur..
pastu ngan penat, masa.. xberbaloi la kan klu balik just 2hari je..
klu jenis org yg kawin pasangannye parents dok kl, sorang lagi parents tpt jauh ok la kan...
hari2 biasa bleh balik kl, so bile cuti panjang bleh la balik kampung..
klu macam kitorg kena la bahagi sama rata.. selang seli..

motif nak berjimat??.. setiap perkara yg kite buat kena la ada matlamat..
kalu sesaje memang la xjadi kan...
"simpan duit utk renovate umah bile pindah umah baru"
so kena la menyimpan.. paling sket kena ada 20k nk wat kitchen, grill seme kan..
seme perlu duit.. sbb skang ni, klu balik je kg, mesti budget lari. duit pun xsimpan..
nak wat roadtax, insuran, abih kena korek dlm bank..
alhamdulillah, skang ni kete kancil aku dh abih bayo...
tp still duit tu kena bg parents aku gak. cuma loan jela abih dah...
dh xde commitment lg..
harap2 usaha aku xdela setengah jalan.. n sentiasa ada support..
sbb selalunya yg menyebabkan usaha aku separuh jalan ni, TOH aku la.. huhuh

5 comments on "kempen berjimat-cermat"

okinokiyo on February 22, 2010 at 6:23 PM said...

banyaknye spent balik kg tganu ke sampai 1K?
tpi mmg betul lah.aku balik kg kene budget.at least sebulan sekali la. kalau aku rasa aku dah lama xbalik, sekali balik aku balik dr jumaat-isnin.so kos minyak tol tu sekali lah.
seremban takleh kira sbb dekat sgt.tp kalau aku balik kg, aku xkuar duit pun melainkan aku sibuk nak beli itu ini.most of the time mmg aku membutaaa jek kat rumah haha

kirana on February 23, 2010 at 8:53 AM said...

heheh pasnih jangan masuk surau tengok kainbaju tudung tu tau hehehe
jgn dok klik2 link online tu..
hahaha..

NaZa on February 23, 2010 at 8:58 AM said...

mai - yg jd byk duit kena guna sbb bile nk balik kg je, masa tu la masa nk kena service kete.. terbang duit paling sket 200.. klu balik tganu, abih duit sbb nk shopping la.. skang jela dh control sket. hihi..

ana - tgk baju, tudung kt surau aku ok lagi.. tp bab online tula.. tangan asyik gatal je nk klik2 ni. hihih

noniey on February 25, 2010 at 4:58 PM said...

thats y aku ni tak suka balik kg kalau setakat 3 hari.. kalau cuti lama baru balik.. berbaloi skit.. at least seminggu.. n nasib baik MIL dekat je.. so dah tak kira dah mende tu semua.. tapi memang betul pun.. kalau tak habis 500 sekali balik, tak sah.. dah sekali sekala balik, time tu plak adik beradik sume berkumpul, nak gak ah belanja2 dorang sume apa yang patut kan..

buzzybug on February 28, 2010 at 9:55 PM said...

bagus kak naza. sungguh murni niat mu itu. ;)

jangan sekerat jalan je ye... kene cekal nie. :P

 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal