Tuesday, March 30, 2010

selamat tinggal...

Posted by NaZa at 9:45 AM 2 comments
henpon aku telah pergi buat selamanya.. huaaa... sedih2..
dh berkhidmat 2years++ SE aku tu..
tp telah selamat setelah terjatuh dari ketinggian setara fakhry buat ke sekian kalinya..
maksudnya fakhry la yg jatuh kan. huhu..
so buat masa sekarang takde la gambar sebab sebelum ni aku menggunakan khidmat henpon SE ku itu untuk mengambil gambar...
dan kini wishlist ku makin bertambah la..
samada Iphone, canon s90 or panasonic lx3. hihih
tapi Iphone bleh ke pakai ngn celcom, rasanya macam leceh sket configuration sbb celcom sesuai ngn bb..
tp aku bukan career women yg memerlukan bb pun..
so rasanya buat masa sekarang pakai je samsung asben yang lama..
pakai sampai rosak sambil aku mengintai-intai camera plak. hihi
bonus oo bonus bile mau dapat yek...

Saturday, March 20, 2010

Naira lagi..

Posted by NaZa at 7:48 AM 1 comments
cinta hatiku..

Khamis lepas pergi klinik for monthly checkup Naira.
Kali ni masa injection dia tak nangis.. good girl..
sebab aku melekakan dia so dia tak perasan pun kena cucuk...
dan tak demam pun... alhamdulillah..
berat 5.9kg.. tak naik dari last month punya checkup. huhuh
minum susu banyak dah, berat ok cuma issue nya sekarang berat je tak naik.
bila cakap dengan babysitter dia pun suggest suruh start bagi solid food.. huh
ohh.. tidak.. tunggu 6month yek baru aku nak bagi..
i want to full breastfeed my baby for 6 months and Alhamdulillah setakat ni masih begitu lagi.
walaupun berlalu pengurangan penghasilan minggu ni..

aku susukan naira 2jam before timbang berat dia...
rasanya sebab tu berat dia tak naik sebab dia lapar..
kalu aku susukan right before timbang mesti naik. hihih

selalunya aku letak Naira atas tilam depan tv bersama-sama dengan fakhry..
sekarang ni kalau leka sket, sedar-sedar dah atas lantai,
bergolek-golek, kepala kena lantai, tp still senyum tak nangis pun.

Thursday, March 11, 2010

Naira @5months

Posted by NaZa at 10:16 AM 1 comments
sekejap je masa berlalu...
sepatutnya pergi klinik amik immunisasi..
tapi sebab papa ada meeting pagi ni, kena wat appointment lain. next week la kot.

skang ni byk dah perubahan Naira, yg paling ketara..
- volume suara dia makin tinggi, klu nangis takde dah perlahan, terus high note.

- kalau dulu boleh sambil main-main, senyap je terus tido or aku tepuk-tepuk paha dia tido, kini, tidak lagi... kena pegang, susukan, bile dah ngantuk sangat or penat sangat jaga lama baru tido...

- dulu boleh main sendiri tak payah orang layan, sekarang kena pegang sebab nak berdiri je.. bile nampak aku je terus nangis suh dukung. huhu

- dah pandai pegang mainan masuk mulut.. tp yang selalu masuk mulut, jari dia la.. air liur meleleh sebab gigi dah tumbuh,

- bile aku makan mulut dia pun sama mengunyah, sabar yek naira.. nanti genap 6 bulan mama bagi makan yek... mama nak full breastfeed 6months. 1 bulan je lagi..

- kalau meniarap boleh dah buat pusingan 360' tapi ke depan ke belakang tak boleh lagi...

- nk pakai diapers pun susah skang ni, asyik gerak je.. bbstr cakap, naira lebih active dr fakhry, fakhry dulu senyap sket...

gambar terkini takde.. mlm nnt la aku amik gambar.. skang ni busy sket.. dateline tapeout bulan 4.. design lambat sampai tp nak siap cepat.. :p update blog seminggu sekali jela..

Monday, March 8, 2010

toilet train

Posted by NaZa at 1:14 PM 6 comments
oleh kerana aku tengok setiap entry blog orang lain ada saje cerita tentang toilet-train or diapers free anak masing-masing... so aku teringin la jugak nk train si fakhry.. kalu ikutkan kemalasan aku, tunggu jela babysitter dia yang train, hihih bermula awal pagi sabtu. pukul 5.30 pagi tu dia bangun.. awal betul. bangun pagi terus nak tengok kartun.. sabo jela..

pagi tu aku xpakaikan dia pampers pun.. setiap seminit asyik nk pi toilet je.. lotih.... bile dh tengahari, sebab asyik masyuk tengok kartun, "takmoh" (ni ayat dia la) dah pi toilet. last-last kencing la dia dalam seluar 'banyak' kali. kadang-kadang bila aku tanya nk kencing tak, dia kata tak nak, tapi beberapa second lepas tu, basah aku tengok seluar dia.. sanggup tu baring sambil mengangkat punggung sebab nak tengok tv punya pasal...huhu. memang menguji kesabaran la... sebab berpuluh kali aku kena mop lantai...

nasib baik aku ni penyabar orangnya.. hih.. kalau ikut papa dia, 'pakai jela pampers tu...' huh tak tercapai la matlamat aku nak 'diapers free' kan.. kiranya dalam dua hari ni 50% jela berjaya sebab dia cakap gak ngan aku nak kencing, tapi selepas dia dah menunaikan hajat la. huhu. kire ok la kan.. bab hajat yang besar tu, rasanya senang je sebab bile aku tengok dia berdiri tegak macam nyanyi lagu negaraku confirm dia dalam proses pengeluaran.. so terus aku ajak pi toilet.

malam before tidur, aku bagi susu, pastu ajak dia pi toilet. pakaikan pampers sampai pagi memang kering la pampers tu.. dah lama la aku perasan memang malam2 masa dia tidur dia tak akan kencing.. tapi still tak berani la aku tak pakaikan pampers.. hihi. kang abih basah tilam baru aku tu. ekekek

takpe la minggu depan aku train semula.. perlahan-lahan... saje aku tulis dalam blog ni, supaya bile fakhry dah besar, dia baca n dia tahu aku kena mop air kencing dia banyak kali, bile nak toilet train dia ni..

Monday, March 1, 2010

Naira @4months 2 weeks..

Posted by NaZa at 9:33 AM 1 comments
khamis lepas wat monthly checkup Naira..
berat 5.9kg, naik 400g..
tinggi - 61cm. naik 1cm.

dia skang asyik gigit benda je.. klu jari-jemari dlm mulut mmg dari azali la..
pastu aku try la masukkan jari aku dlm mulut dia..
terasa macam ada tajam2 kt gusi bawah...
pastu tadi, bbstr call bgtau gigi bawah dia sudah tumbuh.. nampah putih2..
hohoho.. apasal aku xpasan???
nape bukan aku yg nampak dulu.. ish..ish..ish...
tp klu tgh BF, kadang2 rasa sakit sbb dia gigit... sabo jela kan..

mm.. tp tadi bbstr cakap " cepat tul gigi anak ko ni tumbuh, lambat cakap la nanti..".. huhuh
 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal