Monday, March 8, 2010

toilet train

Posted by NaZa at 1:14 PM
oleh kerana aku tengok setiap entry blog orang lain ada saje cerita tentang toilet-train or diapers free anak masing-masing... so aku teringin la jugak nk train si fakhry.. kalu ikutkan kemalasan aku, tunggu jela babysitter dia yang train, hihih bermula awal pagi sabtu. pukul 5.30 pagi tu dia bangun.. awal betul. bangun pagi terus nak tengok kartun.. sabo jela..

pagi tu aku xpakaikan dia pampers pun.. setiap seminit asyik nk pi toilet je.. lotih.... bile dh tengahari, sebab asyik masyuk tengok kartun, "takmoh" (ni ayat dia la) dah pi toilet. last-last kencing la dia dalam seluar 'banyak' kali. kadang-kadang bila aku tanya nk kencing tak, dia kata tak nak, tapi beberapa second lepas tu, basah aku tengok seluar dia.. sanggup tu baring sambil mengangkat punggung sebab nak tengok tv punya pasal...huhu. memang menguji kesabaran la... sebab berpuluh kali aku kena mop lantai...

nasib baik aku ni penyabar orangnya.. hih.. kalau ikut papa dia, 'pakai jela pampers tu...' huh tak tercapai la matlamat aku nak 'diapers free' kan.. kiranya dalam dua hari ni 50% jela berjaya sebab dia cakap gak ngan aku nak kencing, tapi selepas dia dah menunaikan hajat la. huhu. kire ok la kan.. bab hajat yang besar tu, rasanya senang je sebab bile aku tengok dia berdiri tegak macam nyanyi lagu negaraku confirm dia dalam proses pengeluaran.. so terus aku ajak pi toilet.

malam before tidur, aku bagi susu, pastu ajak dia pi toilet. pakaikan pampers sampai pagi memang kering la pampers tu.. dah lama la aku perasan memang malam2 masa dia tidur dia tak akan kencing.. tapi still tak berani la aku tak pakaikan pampers.. hihi. kang abih basah tilam baru aku tu. ekekek

takpe la minggu depan aku train semula.. perlahan-lahan... saje aku tulis dalam blog ni, supaya bile fakhry dah besar, dia baca n dia tahu aku kena mop air kencing dia banyak kali, bile nak toilet train dia ni..

6 comments on "toilet train"

kirana on March 8, 2010 at 1:49 PM said...

aku train semula masa minggu bila ntah,,
dia berak dlm seluar..pastu dduduk tak bagtau lak tu....geram tul aku..bukan tak reti..

aku buang spentot dia tu..hehe tak sanggup nak cuci
last2 asben amik pakai pampers balik..

NaZa on March 8, 2010 at 2:12 PM said...

ana - sib baik fakhry dari dulu kalu dia berak masa pakai pampers, dia tak akan duduk.. setakat dua hari aku train dia xde lagi pengalaman 'mengerikan' . ekekek

shahirina on March 8, 2010 at 2:14 PM said...

sememangnyer perlukan banyak kesabaran nak toilet train.... tapi cam aariz dulu... setiap sejam akan pi toilet untuk wee wee. lama kelamaan dijarak2kan masa tu... sekarang nie dia memang oklah cakap... cuma kenkadang tu ada time dia terlepas sikit... tapi tak der lah sampai kena mop.... tapi tak der lah ajar sehari terus dah boleh tercapai... makan bulan jugak... nevertheless, never give up...alhamdullilah... aariz sekarang keluar jalan pun dah diapers free.

pHatMuMMy on March 9, 2010 at 11:06 AM said...

dalam kes aku plak, kalau ikutkan takdela nk train sara awal sgt...dia baru setahun 2 bulan. tapi ATUK dia aka BAPAK aku pressure kitorg. dgn alasan : Dulu korang setahun dah tak pakai napkin. Heeee....

lagipun sara selalu sgt ruam kalau pakai pampers. solution : early toilet train la...hehe...tapi yg bestnya, sara kan mak aku yg jaga, so mak aku la yg train...hehe...

NaZa on March 11, 2010 at 10:16 AM said...

shahi - kadang-kadang give up gak.. sbb xde support dr husband. huhuh

yanti - sib baik bbstr fakhry nak train gak dia.. so senang sket keje aku. hihihi.. harap-harap cepat la usaha murni aku ni berjaya. ekekek

Anonymous said...

salam.

you can use videos to help your child train their mindset.

we did use this elmo potty time to train our son, and we totally recommend it.

http://www.sesamestreet.org/game_player/-/pgpv/gameplayer/0/5630d5f2-163d-11dd-98c7-b9f43dcf5330/toddler_elmo_s_potty_time

 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal