Friday, May 21, 2010

Anak tak nak minum susu dan makan

Posted by NaZa at 3:03 PM 4 comments
Naira taknak makan n minum susu kan rumah babysitter dia.....berlaku sejak dia baik demam baru ni.. selalu 4x4oz abih.. kadang-kadang 4x5oz. makan pun laju je.. sekarang aku bagi 2 botol pun xabih.. hari ni lagi teruk, langsung seme taknak... tapi dia takde la merengek ke apa.. ok je.. tapi malam aku bagi makan ok je.. susu pun ok. tapi direct breastfeed la.. kalu dulu tido malam tak terjaga nak susu, tapi sekarang mesti bangun nak susu, pastu main2 atas katil dia baru tido..

dah suruh pakai sudu pun dia tak mau, pakai cawan dia muntah plak. huhu..

riso la plak.. dah la badan dah susut sejak demam aritu. pulak tu takmau makan skang ni. camne yek.. mende ni biasa ke untuk budak baik demam yek? sebab ni 2nd time dia demam, tapi dulu takde plak camtu... huhuhu

Tuesday, May 18, 2010

Naira dah sihat, papa belom baik batuk

Posted by NaZa at 10:13 AM 1 comments
Alhamdulillah, sihat dah naira selepas 3 hari demam.. suhu turun naik. kena lap kepala dengan air sentiasa untuk turunkan suhu. makan ubat pun tak jalan. pakai cool fever pun xjalan. badan tak bape panas, kepala je panas. setiap minit aku check suhu guna ear thermometer. sepanjang dia demam, dengan aku je dia nak.. papa dia pegang nangis.. alhamdulillah semalam dah ok.. dah senyum2 bleh la tinggal kejap .. semalam aku EL sebab nak make sure demam dia dah kebah... rasanya dia demam sebab tumbuh gigi sekarang sudah 4 batang., dah nak start merangkak, memanjat..

Friday, May 14, 2010

Musim Demam

Posted by NaZa at 4:26 PM 2 comments
start last week asben dah selsema+ panas badan.. pastu ok jap. pastu minggu ni batuk+panas badan plak. pi klinik doc nak bagi MC, takmau.. pekerja cemerlang katakan.. :p pastu malam kelmarin, fakhry plak macam dedar2 sket.. bagi ubat, lap2 badan ngan air. aku tunggu sampai suhu turun below 37, baru aku lelap mata. sib baik lepas tu ok.. malam tadi, naira plak panas badan suhu 38.5 before tido.. bagi ubat lap2 badan, tunggu sampai suhu turun, aku pun tido... dia tunggu sampai abang dia tido, baru dia nak tido. sabo jela.. pagi tadi jaga kul 6 badan dia panas semula.. 39' bagi ubat, lap, letak cool fever kat dahi, alhamdulillah suhu turun gak.. tadi call babysitter cakap, makan kurang sket, badan dedar jela tak panas sangat.. ni 2nd time la Naira demam. aritu demam sebab kena cucuk. maybe kali ni demam beralih bulan or mau merangkak. sekarang dalam percubaan tgh angkat punggung... aku rasa macam nurse plak minggu ni menjaga orang sakit. kihkihkih.. tapi nasib baik asben tak demam kuat sgt sbb kalu tak perangai dia ngalahkan budak kecik  :p

malam tadi chat ngn adik cakap abah pi amik injection h1n1 kat klinik. demam gak abah.. sib baik ada adik yg boleh monitor. skang ni dah merebak semula h1n1. dah la hujan hari-hari kan. cepat merebak..

Thursday, May 13, 2010

Department Outing - Wadi Samrah, Janda Baik

Posted by NaZa at 2:12 PM 3 comments

Last Saturday, department aku wat la family day.. memula ramai, tapi bile dah hujung2, tinggal bape family je join. memasing ada hal... bertolak dari rumah kul 9 lebih.. sampai kat genting sempah, konvoi sekali ngn beberapa kereta. aku plak memang tak print peta dok follow je kereta depan.. tengok peta macam dekat je tapi tak sampai2 gak.., rupa-rupanya cik adik ni pi bawak sampai ke bentong. kehkehkeh.. so pusing la balik..  dah masuk kg janda baik tu, fakhry plak muntah.. abih baju n seluar aku.. dia pening sebab jalan macam ular kena palu.. sampai pukul 10 lebih.. perut dah berkeroncong.. sib baik ramai anak dara yang join.. diorg prepare makanan.. hihih.. aku tolong makan jela.. yolah, naira asyik nak berdokong je.. alasan kukuh takmau tolong, hahaha
  BBQ-menu tghari, aku makan sket je sbb dah sold out.. sebab tgh diorg bakar2 tu aku tidurkan bg makan naira n tidurkan dia. huhuhu

 permainan budak-budak.. tiup tepung. games dewasa pun ada.. tapi petang tu xde sape yang amik gambar...

 boleh mandi kat swimming pool, or kat sungai... air sungai sejukkk... tp cetek ok la.. fakhry nak mandi kat pool, aku tak bagi sebab untuk adult je.. jenuh aku nak pegang je kang..


 menara tinjau.. tangga paling atas curum sungguh.. gayat nak turun. huhuh

aktiviti berbasikal, memancing tapi ikannya kocik2 je.., berkaraoke lagu2 lama la.....


sesi pembahagian harta hadiah.



kul 6 lebih seme orang balik... masa kitorg pi ni, durian baru berputik.. kalu time durian gugur kan best.. mesti puas makan. huhuh
TAMAT...

Disclaimer : semua gambar untuk entry ini di ambil oleh orang lain. Aku takde camera.. huhu.. so sesape rasa yang gambar di atas adalah kepunyaan dia,. mintak maaf yek.. nak share je.. hihihih

Tuesday, May 11, 2010

Hari ini Naira dah genap 7 bulan

Posted by NaZa at 4:20 PM 3 comments
- start semalam, bile ditinggalkan kat babysitter, dia dah pandai menangis.. menghulurkan tangan suruh aku ambil dengan muka yang syahdu.. bagus-bagus...
- tidak boleh ditinggalkan atas katil dan mengepung dengan bantal.. sebab dia dah pandai meredah halangan mengharungi rintangan.. dan buat aksi terjun tiruk dari atas katil..
- tinggalkan dalam babycot pun bahaya kalu penghadang tu dalam kondisi yang rendah. dia akan cuba berpaut dan berdiri. huuu.. sungguh bahaya. dah berapa aku tengok dia buat cubaan, dan nasib baik aku or hubby ada kat situ...
- tidak boleh ditinggalkan sendirian, nak masak pun susah.. hilang dipandangan mata sesaat pun dah kedengaran nyanyian yang nyaring macam kena dera bersama-sama air mata yang bercucuran dan air hidung sekali. tapi bile di ambil automatic hilang la nyanyian tu serta-merta..
- orang lain selain aku, hubby dan babysitter tak boleh pegang dia.. klu ada iras2 dengan muka aku boleh la.. tapi setelah 2/3 kali telek macam lain je muka.. or tetiba nampak aku kat tempat lain dan bukan orang yang pegang dia, terus la menyanyi...
- bleh sebut mama.. amamamama... tu jela perkataan dia kalu suruh aku dokong..
- gigi atas dia dah tumbuh satu. so total 3batang.. dan makin bertambah sakit la aku.. huhuhu
- suka berebut botol susu abang dia.. siap ambil botol abang dia masuk dalam mulut n minum.. sabar jela... menjerit-jerit la abang dia..
- suka makan.. kalu aku hidang makanan, dia yang sampai dulu...walaupun aku baru sudah suap bubur kat dia..

apa lagi yek.. mm. tapi kesimpulannya Naira ni mmg lasak berbanding dengan fakhry dulu.. fakhry mesra alam, Naira, tak boleh ditinggalkan langsung dengan orang lain..

Sunday, May 9, 2010

Happy Mother's Day

Posted by NaZa at 9:42 AM 1 comments
Selamat Hari Ibu untuk Mak, untuk Maa, untuk diri sendiri juga.. hihi and to all mum out there..
 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal