Sunday, February 20, 2011

Sabah - day 2 -21/1/2011

Posted by NaZa at 11:06 AM
ikut kena bangun pagi, tapi biasa la bile dah ada anak-anak yang kecil lagi, pagi tu maksudnya pukul 8.30 ke atas... huhuh.. dah la kul 6.30 dah terang benderang kat luar..
breakfast simple je kat hotel, terus gerak pi kundasang....
plan nak singgah jambatan tamparulli.. so on dway tu nampak jambatan ni, ada tulis tamparuli. tp sebenarnya bukan di sini la.. ekekekke... sebab buruk beno kan,  so bile google, depan sket ada simpang masuk tamparuli, tapi sebab kitorang dah terlepas masa tu, so plan nak pi esok la on the way nak pi kudat...

singgah pekan nabalu. kat sini bleh beli fridge magnet.. murah je 4-rm10. tapi ada yg kata leh dapat 5-rm10.

pekan nabalu ni glamer dengan nenas, mmg manis la nenasnya... belakang tu ada nenas yang besar n menara nabalu..
 
gong ke apa yek namanya?

puncak gunung yang tersembunyi disebalik awan

pemandangan pekan nabalu dari menara nabalu.
puncak gunung kinabalu
lepas tu pi kinabalu park.. xnampak apa pun sebab kabus tebal. huhu.. kinabalu park ni, kaki gunung la... masuk rm3/adult..



sampai kat pekan kundasang dah tengahari, hujan plak tu. so kitorg singgah lunch... pi jela mana2 kedai... makanan diorg memang lain sket la dari kt semenanjung ni, tapi makan jela, banyak gerai jual sayur, pokok-pokok yang macam cameron highland.. sebab situ kan kawasan sejuk... tapi xde la aku beli, sape nak masak kan,

lepas hujan berhenti, gerak ke mesilau dairy farm.. jalan dia macam ala-ala jalan tapah nak pi cameron.. tp rasanya lg seriau la.. hihih.. tapi bile dah sampai memang puas hati la... entry fee rm3/adult.. kitorg mmg plan sampai situ pukul 3 sebab waktu tu diorg akan perah susu lembu... tempat ni actually ladang lembu. kalau kat semenanjung xdenya la kan nak pi kekkeke. tapi sebab tempat orang, pergi la gak..



lembu yang tengah makan sambil diperah susunya...

lembu-lembu yang menunggu giliran..

pelawat yang tengah minum susu segar fresh dari ladang.. tapi aku kureng sket sebab dah terbau, bau yang sangat 'harum' ekekkeke tapi fakhry memang la suka sangat. ekekek.. sampai skang dia asyik cakap "nak minum susu lembu" hoho 


rumput yang sangat menghijau...

 selepas tu kitorang gerak ke poring.. masa ni dah kul 4.30. terletak selepas pekan ranau, ingat kan dekat, rupanya jauh la gak, huhu..

ada pondok-pondok untuk berendam.. ada gak la pondok private kalu nak mandi tanpa gangguan orang lain.. tapi sebab dah lewat, aku just rendam kaki jela..

dua beradik yang berendam dalam air panas.. tapi lambat tul nak penuh kolam ni.....


  ikut itinerary nak pi fish spa kat are situ gak.. tapi dah lewat... kul 5.30 masa tu... kat sana kan malam awal... so takut dah gelap nak pi check-in kirams village.. dah la atas lagi dari desa cattle tu... singgah pekan ranau beli nasi untuk dinner... tapi scary tul jalan nak pi kiram village, kabus tebal sampai tak nampak jalan. sib baik masa kitorg nak naik tu, ada bebudak naik motor, so follow diorang je... akhirnya selamat sampai jugak dengan penuh debaran.. malam tido dengan kesejukan sbb mmg sejuk .. hohoho

0 comments on "Sabah - day 2 -21/1/2011"

 

MySelf MyView Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal